2374
Следвайте ни

Юрий Асланов и Стойчо Стойчев с прогноза за новото правителство

viber icon

Коалиции от типа на тази, която се оформя в момента между ПП, БСП, ИТН и ДБ, са устойчиви дотолкова, доколкото имат парламентарна подкрепа. Ако тя се оттегли, коалицията се разпада.

Това предупреждение отправиха в сутрешния блок на БНТ политолозите Юрий Асланов и Стойчо Стойчев по повод на започналите преговори при президента за състава на правителство от  четворната коалиция Продължаваме промяната, Има такъв народ, БСП и Демократична България. 

 "Една от партиите може да се окаже бомба за коалицията. Всеки един конфликт може да бъде фатален.  Нашият опит в такива широки коалиции показва, че много бързо коалиционните партньори в управлението се разделят с подкрепата на избирателите. Съмнявам се, че коалицията ще получи доверие, освен ако зад нея не стои сериозна политика на реформи", коментира Юрий Асланов.

Той отбеляза, че беше по-достойно лидерите да отстъпят назад и да предоставят място на експерти. в правителството, като посочи за пример Христо Иванов. Напомни, че сме свикнали на изборите да се говори едно, след изборите – друго.

"Не споделям циничните коментари по повод на младата възраст. Те може би те няма да повторят грешките от миналите правителства. 
Тези младежи не гледат на управлението с лоши намерения и аз съм оптимист за навлизане в политиката на нови и млади хора", допълни Асланов.

Стойчо Стойчев сравни коалицията с ситуацията през 2014 г. , когато в управлението бяха четири партии. АБВ имаше министър, Реформаторски блок– също. Отбеляза, че балансирането на тази коалиция беше много трудно и  
приключи със загубата на Цецка Цачева на президентските избори.  

"Парцелирането на министерствата е рисково. Какво означава всеки да отговоря за свое министерство. Предполага се, че трябва да работят заедно, а не разделени на партийни губернии. Ясно е, че президентът Радев има влияние върху тези партии, най-вече върху Продължаваме промяната. Президентът  видимо присъства в този кабинет. Предполагам, че Рашков е негово предпочитание", коментира Стойчо Стойчев. Той изрази недоумение защо  за политиките се говори пред хората, а за министрите стана на тъмно, задкулисно. 
 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Тиква

Тиква

06.12.2021 | 10:28

Може ли Софийския университет да плаща заплата на тоя хасковско лай.но Стойчо, който пише за ПИК. Трябва да си много пропаднал да четеш Пик, а камо ли да пишеш там.

Отговори
8 3
Агенция ПИК

Агенция ПИК

06.12.2021 | 16:11

Има рекордни многомилионни посещения на сайта си броени чрез Гугъл, където не може да се манипулира бройката на влизанията, за разлика от жълтият парц.ал Марица, на който се налага да си нагасява броячката за да си докара малко над две хиляди влизания на най-четените си статии. Дори хартиената Марица има под 500 продажби на ден, благодарение на безплатните си обяви за платена любов и стаи за студенти.

Отговори
1 0
Иво

Иво

06.12.2021 | 09:59

Гербаво депесарска крадлива гнас

Отговори
5 5
ГОГО

ГОГО

06.12.2021 | 10:07

ХОДИ ДА СЕ ПРЕГЛЕДАШ

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?