46
Следвайте ни

Юрист, трима икономисти и политолог ще управляват земеделието

viber icon

Трима нови заместник-министри са назначени в края на миналата година в Министерство на земеделието. Това са Иван Христанов, Момчил Неков и Стефан Бурджев. Те заемат местата на Явор Гечев, Георги Събев и Крум Неделков. Единствено досегашният зам.-министър Атанас Добрев е преназначен на същата длъжност. Както „Марица“ писа, новият земеделски министър е Иван Иванов - по образование юрист и историк.

Иван Христанов е икономист с магистърска степен по аграрна икономика и бакалавърска степен по счетоводство и контрол от УНСС.

Той е предприемач и професионален финансов мениджър с над 22 години управленски опит, от които 2 в голям консервен комбинат. През 2001 г. започва предприемаческа дейност. Изгражда една от най-значителните новостартиращи компании в Югоизточна Европа в областта на потребителското кредитиране с повече от 2800 сътрудници и с над 1 000 000 клиенти. 

Партньор е в два инвестиционни фонда, включително най-големият в България, които подкрепят растящи български предприятия. Бил е в ръководството на една от двете компании в България, утвърдени от ЕИФ на ЕК за инвестиране в малки и средни предприятия по Програма за дялово финансиране „Джереми“. Заемал е и позицията стратегически съветник в множество млади бизнеси, включително хранителна индустрия. Работил е основно в частния сектор, по управление на големи информационни масиви и за създаване и управление на кредитни портфейли. 

Под контрола на Иван Христанов в МЗ ще бъдат дирекциите „Анализ и стратегическо планиране”, „Растениевъдство”, „Биологично производство”, „Директни плащания”, както и Държавен фонд „Земеделие” и Българска агенция по безопасност на храните.

Момчил Неков е магистър по Международни икономически отношения от УНСС и доктор по политология от СУ „Св. Климент Охридски“. От 2010 до 2014 г. работи в Комисия за защита на личните данни. В периода 2014-2019 г. е член на Европейския парламент.

Работи в комисиите по Култура и образование и Земеделие и развитие на селските райони. Придобива експертиза в областта на Общата селскостопанска политика. В рамките на мандата е заместник-председател на Интерпарламентарната група РУМРА, която работи за повишаване на видимостта на планинските, селските и отдалечените региони на ЕС. В рамките на тази група е съпредседател на работната група по Качествени местни продукти. Член на специалната комисия за следене на процедурата по одобрение на пестициди от ЕС. Като зам.-министър на земеделието  Момчил Неков ще контролира дейностите в дирекциите „Развитие на селските райони”, „Европейска координация и международни отношения”, „Пазарни мерки и организации на производители”, „Политика по агрохранителната верига”, както и дейностите на ДФЗ, свързани с пазарните мерки и ПРСР.

Стефан Бурджев е магистър по международни икономически отношения от СА „Димитър Ценов“ - Свищов, и бакалавър по публична администрация от ВСУ „Черноризец Храбър“ - Варна.

Народен представител в 44-тото Народно събрание и член на Комисията за контрол на приходните агенции и борба със сивия сектор и контрабандата, а като част от 46-ото Народно събрание е заместник-председател на Комисията по земеделие, храни и гори. Под контрола на Стефан Бурджев в МЗ ще бъдат дирекциите „Животновъдство”, „Държавни помощи и регулации”, „Поземлени отношения и комасация”, Изпълнителна агенция по лозата и виното и Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството. 

Атанас Добрев има магистърска степен по „Стопанско управление” от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. От 2002 до 2007 г. работи в Държавен фонд „Земеделие”, като е началник на няколко отдела в институцията, акредитирана да изпълнява функции на Агенция САПАРД и на Разплащателна агенция.

От 2007 до 2008 г. е съветник на председателя на Държавната агенция по горите и и.д. парламентарен секретар на Агенцията. През 2008 и 2009 г. е изпълнителен директор на Национален фонд „Българска гора”. От 2009 до 2013 г. работи в сектор земеделие, като от юни 2013 г. е назначен за парламентарен секретар в Министерство на земеделието и храните. От юли 2014 г. до края на август 2014 г. заема длъжността изпълнителен директор на ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция. Същата година за два месеца е директор на дирекция „Административно обслужване и електронно управление” в Министерство на земеделието и храните, след което е назначен за  заместник изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ -Разплащателна агенция, с ресори Оперативна програма „Рибарство и аквакултури“ и програма САПАРД. От май 2017 г. заема поста заместник-министър на земеделието, храните и горите. В този мандат като зам.-министър под надзора на Добрев ще бъдат Главна дирекция „Земеделие и регионална политика”, областните дирекции „Земеделие”, отдел „Инвестиции, концесии и хидромелиорации”. Той ще координира и контролира  изпълнението на Стратегическия план в частта за горското стопанство.

Рокада в земеделската служба и в Пловдив

Рокада е извършена и в Областна дирекция земеделие „Пловдив“. На мястото на досегашния директор Велина Панчева е назначен инж. агроном Ангел Личев. Той е дългогодишен началник на общинската служба по земеделие в Стамболийски. Велина Панчева остава на работа в ОДЗ „Пловдив“ на длъжност главен секретар, която е с ранг на зам.-директор. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?