Следвайте ни

Йордановден е! Небето се отваря за желания, има много именици

viber icon

Православната църква чества днес третия по значимост християнски празник -  Богоявление. Според библейската легенда на този ден Йоан Кръстител покръстил Исус Христос в река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. В България този празник се нарича Йордановден.

Той има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи. Празникът е наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината, се окъпва или поне се измива на реката. С празника се слага край и на така наречените „мръсни дни”. 

Българите вярваме, че както тогава небето се отваря, и Господ изпълнява желания.

На този ден се извършва освещаване на водата и се изнася литургия и водосвет. Църковният служител хвърля кръст във водата, а който не се страхува от студа, скача след кръста в надпреварата да го извадят.

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая – с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

Припомняме, че всички пловдивчани, които искат да присъстват на хвърлянето на кръста в Марица, трябва да са с маски и стриктно да спазват предпазните мерки срещу коронавируса. Това предупреди кметът Здравко Димитров преди днешния ритуал за Богоявление. Кръстът ще бъде хвърлен в 12,30 часа от брега до Водната палата от митрополит Николай, който преди това ще освети бойните знамена и ще оглави литийното шествие. 

Имен ден празнуват всички с имената: Банчо, Бистра, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Божил, Бончо, Борислав, Борислава, Боян, Бояна, Данка, Данко, Данчо, Йордан, Йордана, Йорданкa, Найден, Теодосий.

Коментари (2)

Пловдив

Пловдив

06.01.2021 | 10:17

Т.ъпанари,не родолюбци! Циркаджии! Да видим глобите!

Отговори
5 1
Тихо

Тихо

06.01.2021 | 17:36

Слагай си ваксината и не са обаждай много

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?