2374
Следвайте ни

Йорданова: Гешев задръства системата, изкривява дебата и пречи да се намерят верните решения

viber icon

Иван Гешев задръства системата. Той изкривява дебата и пречи да се намерят верните решения, защото най-добрите решения трябва да бъдат взети с участието на прокурорите“, каза новият правосъден министър Надежда Йорданова в „Лице в лице“ по bTV.

Тя посочи, че личността на главния прокурор е само част от проблема.

 Радев и Гешев се срещнаха в НС, главният прокурор поиска разговор за реформите
„Трябва да има механизъм, който да търси отговорност на главния прокурор. Не може да не си върши работата, изпълнението му да не отговаря на етичния кодекс на магистратите и да бъде оставено без последствия“, смята Йорданова.

Новият правосъден министър посочи, че работеща съдебна реформа е сравнително лесна за осъществяване и то в кратки срокове.

„Най-големият източник на злоупотреба от прокуратурата е да избират кога да не разследват случаи, когато има ясни данни за престъпления. Това е един от начините да се слага чадър“, казва Йорданова. Тя допълни, че се обмисля възможност да се въведе обжалване на отказ от разследване по сигнали на граждани. Тогава всеки, който е подал сигнал към прокуратурата за дадено престъпление, може да обжалва отказа на обвинението пред съда.

„Преструктурирането на КПКОНПИ е задължителна стъпка“, каза Йорданова. Предвижда се антикорупционното звено да бъде разделено на две и правомощията му да бъдат засилени.

Относно плановете на управляващата коалиция в законите да залегнат някои от основните моменти на Истанбулската конвенция по повод насилието над жени, Йорданова коментира, че това е нещо, по което се работи активно и трябва да бъде решено в рамките на изменения и въвеждането на допълнителни гаранции в законодателството.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Надежда от Надежда

Надежда от Надежда

14.12.2021 | 18:55

Госпожо, непозната сте за системата, а и не познавате системата. Естествено имате право на мнение, но не забравяйте, че сте представител на коалиция от три формации спечелили общо 12 и малко процента. Работете и не си мислете, че мнението ви има някаква особена тежест. много е вероятно прокуратурата да има повече от 12% одобрение, т.е. повече от вас.

Отговори
2 2
Гого

Гого

14.12.2021 | 19:16

Прокуратурата няма и 1.2 процента доверие!

Отговори
1 2
Специално

Специално

14.12.2021 | 22:15

Да казвате, че Надежда Йорданова е незапозната със системата е меко казано неадекватно.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?