Следвайте ни

Възход и падение на найлона

viber icon

Иновация през 70-те години на миналия век, днес найлоновите торбички представляват глобален продукт, произвеждан в количество един трилион на година. Те достигат най-тъмните дълбини на океаните, върха Еверест, полярните ледници и създават огромни екологични предизвикателства. Как се случи това, припомнят в кампанията си "Живей активно" от Нестле.

1933 г. - Полиетиленът, най-често използваната пластмаса, се създава случайно в химическо предприятие в Northwich, Англия. Докато преди това полиетиленът е бил създаван в малки количества, това е първият синтез на материала, който бил подходящ за индустриална употреба и първоначално е тайно използван от британската армия по време на Втората световна война.

1965 г. - Полиетиленовата торбичка е патентована от шведската компания Celloplast. Проектирана от инженера Sten Gustaf Thulin, тя бързо започва да заменя платнената торбичка в Европа.

1979 г..- Вече контролиращи 80 % от пазара на чанти в Европа, найлоновите торбички стават широко разпространени и в Съединените щати. Компаниите за пластмаса започват да продават агресивно своя продукт, като го представят като превъзхождащ хартията и торбичките за многократна употреба.

1982 г. - Safeway и Kroger, две от най-големите вериги супермаркети в САЩ, преминават към полиетиленови торбички. Повечето магазини следват примера и до края на десетилетието полиетиленовите торбички почти заменят хартията по целия свят.

1997 г. - Морякът и изследовател Чарлз Мур открива „Голямо тихоокеанско сметище“, където са натрупани огромни количества пластмасови отпадъци, заплашващи морския живот. Полиетиленовите торбички са прословути с убиването на морски костенурки, които погрешно мислят, че са медузи, и ги изяждат.

2002 г. - Бангладеш е първата страна в света, която въвежда забрана за използване на полиетиленови торбички, след като е установено, че те играят ключова роля в запушването на дренажни системи по време на катастрофални наводнения.

2011 г. - В световен мащаб се използват един милион найлонови торбички всяка минута.

2017 г. - Кения забранява найлоновите торбички, което я прави една от повече от 20 държави, които се стремят да намалят използването на найлонови торбички чрез въвеждане на такси или забрани.

У нас - В последната година много търговски вериги се опитват да стимулират клиентите си да ползват свои платнени торбички или рециклируеми. Билла България например обяви миналия месец, че ще замени торбичката за многократна употреба, предлагана от веригата, след изчерпване на наличните количества от нея. Новата носи наименованието Dura Bag (от англ. „издръжлива“) и е изработена от 80 % рециклирани материали.

Още през 2015 г. веригата за дрогерийни стоки ДМ се отказа от безплатната найлонова торба на касите и даде няколко варианта на клиентите, за да ползват такива за многократна употреба. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Нина

Нина

29.03.2021 | 12:12

След време така ще говорим и за електромобилите. Били екологични. А кой споменава какъв ресурс е използван за производството им. Енергията не е от въздуха. А какво ще стане с батериите?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?