1553
Следвайте ни

Взеха имоти за над 340 000 лв. от Петър Стоянов - Сумиста

viber icon

По искане на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), ще се отнеме имущество за над 340 000 лева от осъдения на доживотен затвор Петър Стоянов-Сумиста и бившата му съпруга. За решението на Старозагорския окръжен съд, което е окончателно, съобщиха от Комисията, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

През декември 2017 година Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда на Сумиста по обвинението, че в периода 2007 - 2010 година е образувал и ръководил въоръжена организирана престъпна група за умишлени убийства, умишлено причиняване на средни и тежки телесни повреди и за палежи.

Разкриването на групата, придобила популярност като Килърите, беше една от гордостите на вътрешния министър в първото правителство на Бойко Борисов - Цветан Цветанов.

Искът на Антикорупционната комисия беше внесен в съда след влизане в сила на доживотната присъда на Сумиста.

Уважавайки го, Старозагорският окръжен съд анализира и други досъдебните производства срещу Стоянов и заключава, че през годините той е показал "трайна престъпна дейност, чийто вид и характер е свързан с генериране на незаконни приходи.

Като част от групата на Килърите доживотни присъди без замяна получиха и Георги Вълев и Васил Костов-Кеца. На 10 години затвор беше осъден Янĸo Πoпoв.

Антикорупционната комисия има претенции и към тяхното имущество - от Bълeв искът е за над 3 600 000 лева, а срещу Πoпoв - за над 1 100 000 лева. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Румен Радев

Румен Радев

07.01.2022 | 20:11

Ъъъ Йотова, вижте там, това са а ъъъ глупости, вижте там с Митко да решите, там нещо да го помилваме, там все пак ъъъъ наше момче е .....

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?