Следвайте ни

Взеха Бюрото за защита от главния прокурор и му орязаха полицейските правомощия

viber icon

Правната комисия прие на второ четене промени в Закона за Бюрото по защита, с които то минава от главния прокурор към министъра на правосъдието.    

"Тъжно е за хората и семействата им. Това са решения на държавата, ние ще го изпълним, но е тъжно за хората", коментира  главният прокурор Иван Гешев след приемането на законопроекта. 

Той каза, че темата за неговата охрана не е тема за него, както не и тема за българските граждани. 

Един от моментите, които предизвика спор в комисията беше може ли да се обжалва отказ да се предоставя защита. 

"Изненадана съм, че отказът не подлежи на обжалване. Отказът подлежи на обжалване по общия ред на АПК", обясни Николина Ангелкова от ГЕРБ.

Според Гешев, отказът ще подлежи на съдебен контрол и това ще застраши  свидетелите в риск.

"Но крайното решение е на изпълнителната власт. Представете си застрашен свидетел за корупция по високите етажи свидетелства срещу колегата на министъра. Аз предупреждавам, оттук нататък решението е ваше", добави той.

"Министрите са корумпирани, а прокурорите не са ли", репликира Николай Хаджигенов от ИБГНИ. Той не е член на правната комисия, но присъства на заседанието. 

 "Да спазим добрия тон, вчера щедро бях наречен престъпник", отговори Андрей Михайлов.

Най-разгорещен беше дебатът какво да се случва със сградата, която ползва Бюрото. Предложението е тя да мине към правосъдното министерство.

"Противопоставяме се всички материални активи да минат към МП. Да бъдат изключени недвижимите имоти, които са предоставени на главния прокурор от ВСС. Единствено и само в правомощията на ВСС е да управлява недвижимите имоти на съдебната власт. Тези имоти, които се ползват от Бюрото, са на съдебната власт и са предоставени на главния прокурор", каза зам.-главният прокурор Даниела Машева.

"Ако се приеме редакцията, ние ще поискаме становище на КС. Много сгради са възложени за управление на главния прокурор. Когато Бюрото стана част от прокуратурата, то дойде без сграда, без почти нищо, само с трийсетина коли", каза главният прокурор.

Той призова министерството да си подсигури служителите, а не да "краде имоти на съдебната власт".

Надежда Йорданова от ДБ каза, че това законодателно предложение съответства на Конституцията, защото собствеността е държавна.

"Абсурдно е да се отдели толкова време на сградата. Ясно е, че тя е държавна собственост", каза Мая Манолова.

Според нея решението трябвало такова, каквото ще помогне да се пренастроят функциите в новия режим и да се вземе по целесъобразност.

"В съдебната власт водещ е принципът на законосъобразност, а не по целесъобразност, имаме интерес Бюрото да продължава да функционира. Доколкото знам Министерството разполага с огромен сграден фонд, но става дума за конституционни разпоредби, а иначе за принципа на целесъобразност, логично е, ще съдействаме", каза Гешев. 

След кратка почивка започна обсъждане на закриването на спецправосъдието. Тук е и представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Нали

Нали

10.09.2021 | 15:06

Мафията ликува!

Отговори
7 5
Сик

Сик

10.09.2021 | 16:02

Твоята Тиква е отговарила шампанското - хахаха

Отговори
2 5
ужас

ужас

10.09.2021 | 14:36

Ситуацията е траги-комична.Прокуратурата докладва на НС че през 2021г. няма нито един защитен свидетел о шефа им ГЕШЕФТ реве като бяла мечка и си иска наказателния отряд с мотива щото видите ли нямало кой да охранява защитените свидетели.Да се смея ли да плача ли и аз не зная вече.

Отговори
5 10
бгн

бгн

10.09.2021 | 14:35

За нас нахлуване, за него - бил поканен. Представяш ли си какво му е нахлуването, щом на това му се вика поканен. Ако беше нахлул сигурно Сградата на президентството щеше да бъде атакувана с гранатомети илека артилерия, а президентът можеше да бъде ранен или убит. Такива доблестни пазители на закона требат на Родината - кат Гешо, може да има приятелски огън и някои цивилни жертви, но престъпниците трябва да бъдат ликвидирани до крак. Ей и мене ме увлече Гешевия дух за справедливост, та се разсеях -абе той всъщност какви престъпници диреше в президентството, като рекета бил в Осемте джуджета, пък кюлчетата злато и пачките евро - в резиденцията на Негово рревъзходителство Бойко Борисов Първи? +

Отговори
5 11
Заблуждаващо заглавие

Заблуждаващо заглавие

10.09.2021 | 14:07

Нищо от заглавието не отговаря на изнесеното в материала. Бюрото е за защита на свидетели а не на гл. прокурор. Типично в стила на работническо дело. Копаете дъното на журналистиката. Срамно и гнусно

Отговори
11 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?