Следвайте ни

Борисов и Вучич доволни: „Балкански поток“ тръгва до края на годината ВИДЕО

viber icon

От 1 юни карантината между България и Сърбия пада, заявиха и Борисов, и Вучич. Те насърчиха хората да започнат отново да пътуват между двете държави – и по работа, и за туризъм

Премиерът Бойко Борисов качи президентът Александър Вучич в автомобила си за инспекцията на "Балкански поток". 

След кратка двустранна среща двамата инспектираха по въздух напредъка по изграждането на АМ „Европа“ и „Балкански поток“.

"Където има газопроводи, няма война", каза Борисов. 

Вучич:

Въпреки закъснението от 2-3 месеца заради епидемията от коронавирус до края на годината по газопровода „Балкански поток“ ще потече природен газ от България към Сърбия. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като заедно с президента на Сърбия Александър Вучич разгледаха как върви строителството на газопровода и на магистрала „Европа“, която ще свързва София и Белград.

„Балкански поток“ заработва до края на годината (Видео)

През октомври трябва да пристигнат компресорите, които да вдигнат налягането в газопровода, за да може да се доставят всички количества газ, обясни Борисов.

Проектът има подкрепата както на Вашингтон, така и на Москва, защото дава възможност за истинска диверсификация на доставките за региона, заяви още Борисов. Към него ще се присъедини и новия газопровод Александруполис-Димитровград, откъдето ще се доставя втечнен газ. Така в „Балкански поток“ ще има и руски, и американски, и катарски, и азерски газ, всеки може да доставя и да получава, разясни Борисов.

Този ппроект е изключително важен за икономиките и на двете държави, подчерта пък Александър Вучич.

„Балкански поток“ е честен проект, който се прави открито и заради това има подкрепа, обясни пък Борисов. „Всички фактори се възпротивяват, когато има корупция и нечестни процедури. Южен поток беше спрян и имаше наказателна процедура заради корупционни практики в търговете. Сега връзката ни с Гърция е за 250 млн. евро, които България влага в този проект, а и двата лота ги спечелиха гръцки компании и тръбите са гръцки. Тук спечели Саудитска Арабия. Дай Боже и короната да си е заминала завинаги макар и с 2-3 месеца закъснение ще сме готови“, заяви българският министър-председател.

От 1 юни карантината между България и Сърбия пада, заявиха и Борисов, и Вучич. Те насърчиха хората да започнат отново да пътуват между двете държави – и по работа и за туризъм.

Ето какво заяви сръбският президент за посещението:

"При нито едно от предишните ми посещения, не съм виждал толкова неща, колкото днес успяхме да видим.

Възприемаме България като голям приятел, а българският народ - като братски народ. Искам да благодаря на Борисов за отношенията на такова равнище.

Днес обиколихме два важни проекта, общи за България и Сърбия. За три часа ще може да се стига до Белград, това е нещо, което всички очакват. Бяхме в Сливница, бяхме в Драгоман и съм изключително доволен как вървят работите.

И за двата народа осъществяването на "Балкански проект" значи икономически растеж. Това може би не е една от инвестициите, които хората веднага усещат, но в дългосрочен план това  е съществен проект.

Изключително ми беше приятно, че видях с каква скорост се развива строителството и качеството, с което работят българските ни приятели. Надяваме се, че скоро ще съединим сръбската с българската част и че скоро ще бъде изграден проекта в района на Ниш.

Благодаря на Бойко Борисов за помощта, която оказва на Сърбия по пътя й към ЕС. В Сърбия никой не би казал лоша дума за българите. С лупа да търсите човек да каже нещо лошо за България, няма да го намерите. Отново благодаря за всичко, което Борисов организира и освен това много добре вози джипката", каза още сръбският президент. 

 

 

 

Коментари (1)

...

...

01.06.2020 | 14:16

Борисов: "Където има газопроводи, няма война", стара украинска поговорка

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?