Следвайте ни

ВСС решава за прекратяване мандата на Иван Гешев

viber icon

Висшият съдебен съвет решава дали да започне процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Досега няма такъв прецедент в новата ни история, припомнят наблюдатели.

Предложението дойде от министъра на правосъдието Янаки Стоилов, след доклад от вътрешния министър Бойко Рашков от 108 страници.

 „Налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване на презумпцията за невинност, уронване престижа на съдебната власт“ - това трите стълба, на които се позовава вътрешният министър. Според Рашков, главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията в президентството, след която започнаха и протестите у нас.

Прокуратурата определи като политически акт предложението за оставка. Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева това е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и пиар.

За да започне процедура по отстраняването на главния прокурор е необходимо мнозинство от не по-малко от 17 гласа сред висшите магистрати.

На този фон се очакват протести.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?