Следвайте ни

ВСС обсъжда искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев НА ЖИВО

viber icon

ВСС предава на живо обсъждането на искането за отстраняване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев.

Преди началото му протестиращи спряха движението на трамваите пред сградата на СГС. 

Предложението дойде от министъра на правосъдието Янаки Стоилов, след доклад от вътрешния министър Бойко Рашков от 108 страници.

 „Налице са данни за престъпления, незачитане и нарушаване на презумпцията за невинност, уронване престижа на съдебната власт“ - това трите стълба, на които се позовава вътрешният министър. Според Рашков, главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията в президентството, след която започнаха и протестите у нас.

 
Прокуратурата определи като политически акт предложението за оставка. Според говорителя на главния прокурор Сийка Милева това е политически акт, целящ извличането на политически дивиденти и пиар.

За да започне процедура по отстраняването на главния прокурор е необходимо мнозинство от не по-малко от 17 гласа сред висшите магистрати.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Иванов

Иванов

22.07.2021 | 11:48

Валидна е една стара максима "...гарван гарвана око не вади .." Нещата са простички - маха се целия този ВСС барабар с Гешев....Този октопод трябва трябва тотално да се обезглави.

Отговори
9 5
намръщенЪ

намръщенЪ

22.07.2021 | 13:05

Да се маха Гешев? Не е ли по-добре ЗАВИНАГИ да се отнемат правата на такива като Янаки Стоилов, овчи мутри(те така зовяха другите) - юристи без ден стаж като прокурори или съдии, а после станали министри на правосъдието?

Отговори
5 6
Усмихнатъ

Усмихнатъ

22.07.2021 | 13:58

Дрънчиш на кухо

Отговори
4 5
намръщенЪ

намръщенЪ

22.07.2021 | 17:39

Ако имам хал-хабер от нещо, то е точно от наказателно право(за други не претендирам). Ти си КУХА КРАТУНА, разгледай житие-битието на овчия от ДБ и ще видиш колко време е бил съдия или прокурор, КОЛКО ВРЕМЕ НЕ СИ Е ПЛАЩАЛ ДОРИ ЧЛЕНСКИЯ ВНОС в колегията(това не е информация само на прогерберска трибуквена агенция)

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?