2374
Следвайте ни

ВСС образува дисциплинарка срещу зам.-главния прокурор

viber icon

Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу заместник-главния прокурор Пламена Цветанова.

Предложението за това е направено с мотив нарушение на етичния кодекс на магистратите. Самата Цветанова е изпратила писмо до колегията, с което иска да се запознае с мотивите на правосъдния министър, който предлага дисциплинарката, предаде БТА.

Според Цветанова изложените твърдения засягат не само личния й авторитет и професионално достойнство, но и авторитета на прокуратурата като цяло. Тя заявява, че ще предприеме мерки, за да защити правата си в рамките на образувано дисциплинарно производство, а след приключването му - и по съдебен ред.

Прокурорската колегия върна на правосъдния министър Надежда Йорданова искането на предшественика ѝ Иван Демерджиев да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев.

Аргументите на Демерджиев бяха свързани с двукратния отказ на Иван Гешев и Пламена Цветанова да му предоставят информация за системата за случайно разпределение на делата в държавното обвинение.

Според члена на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов, Прокурорската колегия не е компетентна да санкционира Обвинител номер едно:

"Министърът на правосъдието, както чуваме и виждаме, също е доста ентусиазиран за внасяне на различни дисциплинарни предложения по отношение на главния прокурор. Единственото, което можем да направим, е да върнем този изначално негоден за нищо документ, да може да го конкретизира, да сезира компетентния орган - пленума на ВСС".

 
На същото заседание бе гласувано да започнат дисциплинарни производства и срещу тримата прокурори, работили по казуса "Осемте джуджета". Решението на кадровиците касае Димитър Петров от Специализираната прокуратура, Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в спецпрокуратурата.

Преди около месец стана ясно, че министърът на правосъдието е предложил на прокурорската колегия на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу тримата прокурори. Техните действия бяха описани от Антикорупционния фонд. Също така преди време, вече бившият правосъден министър Иван Демерджиев заяви, че става дума за действия в болнично заведение, където с разрешението на тези прокурор са влизали нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки.
 
  
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Кико

Кико

15.12.2021 | 22:49

Ква куратура, къв имидж, Ма, Офца!

Отговори
3 1
Къ може тъка

Къ може тъка

15.12.2021 | 21:16

Може ли на тъз красива другарка очиларка да я връткате на дисциплинарка На пилона я качете да съ врътка

Отговори
3 2
ВАКСАТА

ВАКСАТА

15.12.2021 | 18:12

НОВАТА МИНИСТЪРКА ДА ГИ МЯТА. ТАКА И ТАКА СИ ТЪРСЯ ПОВОД ДА Я СКЪСЯ С ЕДНА ГЛАВА :) ПО-ЗЛЕ НЯМА ДА И СТАНЕ

Отговори
0 2
ОСМАН БЕГ

ОСМАН БЕГ

15.12.2021 | 18:08

НЕ ИСКА ДРУГАРЯ ГЕСС ШЕФФ ДА МЯТА Г О В Н А ПО БОГА И ТОВА СИ Е! :) И ОСТАНАЛИТЕ ПРОКУРОРИ НЕ ИСКАТ МАЙ ;)

Отговори
0 3
Смърди гербаджийската прокуратура

Смърди гербаджийската прокуратура

15.12.2021 | 17:39

Смърди още от главата му иди.отът Иван Гешев. Смрад смрад смрад......

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?