Следвайте ни

Всеки трети българин няма пари да излиза с приятели

viber icon
Около 30% от българите не са можели да си позволят веднъж месечно събиране на маса с приятели (или семейства). Това показват данни на Евростат за 2014 година. Този дял е почти тройно по-малък за средностатистическия гражданин на ЕС-28.

Анализът на статистическата агенция, цитиран от БТА, разглежда материалните лишения, които са съпътствали европейските домакинства през 2014 г.

Финансов недоимък възпира най-често старите хора от почерпка с приятели или с близки семейства. По възрастови категории това изкушение не са могли да позволят:
около 26 на сто от българите под 25-годишна възраст;други 28% от работещите у нас, които са на 25-64 годинии над 45 процента от по-възрастните ни сънародници.

Евростат констатира, че около 37% от българите не са били в състояние да си позволят редовна почивка или отдих отново поради финансови причини. По този показател почти всички възрастови групи събират почти еднакви проценти.

(В ЕС-28 това ограничение засяга двойно по-малък дял от населението - поради безпаричие всеки шести европеец не е имал редовна почивка.)

Приблизително един от всеки 10 европейци (около 13% на сто от населението над 16 г. в ЕС) не е можел да си позволи поне веднъж месечно събиране на чашка с приятели или близки семейства през 2014.

В дъното на класацията по същия показател са били унгарците и румънците - съответно 36 на сто и 35 на сто.

Практически не са почувствали ограничение за събирането на маса в Швеция - едва 0,8 на сто от хората там са нямали възможност да си го позволят веднъж в месеца. Следват ги Финландия - 1,5 на сто, Дания - 3,2 на сто, Холандия - 3,3 на сто и в Чехия - 3,4 на с

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?