2374
Следвайте ни

"Всеки сам си преценя" е българската реплика на годината

viber icon

"Всеки сам си преценя" е българската реплика на годината. Това каза пред БНР доц. Надежда Сталянова от Катедра "Българска филология" към Факултета по славянски филологии в Софийския университет. 

"Човекът, създал тази реплика, не се е самоиронизирал. Репликата възникна като съзнателна позиция, противопоставяща се на научния прогрес. И разбирането за това, че всеки има право да взема решения за своето здраве и живот. Тази реплика се зароди в социалните мрежи и според мен е несъзнателна грешна граматична форма "преценя", а не "преценява", но тя се хареса и се завъртя. Хареса се, защото е колоритна, а в социалните мрежи има една тенденция по-образованите, да кажем "граматичната полиция", да се присмиват на хората, които правят отклонения, допускащите грешки, да ги изкарва некомпетентни, необразовани и прости", уточнява тя.  

Ако чужденец си преведе тази фраза, няма да разбере целия контекст на пандемията, в който тази реплика функционира, обясни още филологът. Изследователката, която повече от 15 години професионално следи езика на българските политици, коментира:

 
"През последните няколко години се наслагваше умора от това, че слушаме все едни и същи хора. Тенденциите в езика на политиците бяха все едни и същи, защото и хората, които слушахме, бяха все същите".

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Чувайки

Чувайки

27.12.2021 | 22:03

хора на позиция в нашето общество да казват "преценя" все повече се убеждавам колко е прост елита ни!

Отговори
2 1
Иво

Иво

27.12.2021 | 20:12

Прост народ - слаба държава.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?