Следвайте ни

Все по-малко българи искат да станат приемни родители

В 500 приемни семейства няма настанени деца

viber icon

Все по-малко българи искат да станат приемни родители, заради липсата на социална сигурност за тях и обществените нагаси срещу приемната грижа, твърдят от Националната асоциация за приемна грижа. 

Изследване на „Тренд“ показва, че две трети от сънародниците ни не биха станали приемни родители при каквито и да е условия. В същото време всеки шести нашенец би приел в дома си чуждо дете, ако получава заплата и 
издръжка от държавата за малчугана. Преди 5 години броят на българите, които декларираха, че биха станали приемни родители беше два пъти по-голям. В столицата, където живее близо една трета от населението на страната ни, само 5 % от семействата заявяват, че биха се включили в приемната грижа.

 
Една от причините българите да не искат да стават приемни родители е заради липсата на социална сигурност. Към момента приемните родители се грижат за децата в риск по силата на граждански договори, които ги лишават от правото на пълно осигуряване. Те нямат осигуровки за рисковете трудова злополука, безработица, за бременност и раждане и за гледане на дете. Така остават без обезщетения при прекратяване на договорите им или когато се наложи да проведат лечение, в резултат на което децата се извеждат от дома им. „Затова не са и малко случаите на загинали от рак приемни родители, които след извеждането на децата, остават без доходи, болнични и загиват в нищета“, отбелязват от Националната асоциация за приемна грижа. 
 
Втора причина за ниската мотивация на българите да станат приемни родители била факта, че през последните години те стават обект на атаки за това, че получават възнаграждения за труда си. „Нападат ги, че заплатата на приемния 
Родител не се дава на бедните семейства. Малко известен факт, обаче, е че 80% от настанените в приемни семейства деца не са жертва на бедността, а на насилие, неглижиране и лоша грижа. Следователно, причината децата да отидат в приемна грижа е насилието, а не бедността“, казват от Националната асоциация за приемна грижа.
 
По данни на Агенцията за социално подпомагане за периода януари – ноември 2019 година едва 95 приемни родители са получили разрешение от държавата, за да се грижат за деца в беда. 203 са заличените от регистрите приемни родители. 80% от заличените приемни родители са отписани поради лични причини – влошено здравословно състояние, напускане на страната или смяна на местожителството, както и заради промяна на професионалните интереси. 

В същото време в 507 приемни семейства към ноември 2019 г. няма настанени деца. Най-много приемни родители без настанени деца има във Варна (45), Търговище (39), Велико Търново (37), Монтана (33), Русе (29).
 
По данни на Агенцията за социално подпомагане 1930 българчета растат в приемни семейства към края на ноември 2019 г. От тях 170 са с увреждания. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?