1553
Следвайте ни

Все пак! Изтекоха телефони и адреси на първите в държавата

viber icon

Личният телефонен номер на председателя на Народното събрание Никола Минчев и постоянният адрес на който е регистриран изтекоха в масива на БУЛСТАТ с компрометираните лични данни на 300 хиляди българи, пише "Монитор". Заедно с Минчев в кюпа са и заместниците му Кристиан Вигенин и от "БСП за България", Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" и Атанас Атанасов от "Демократична България - Обединение".

Сред потърпевшите от теча в БУЛСТАТ има и министри като този на земеделието Иван Иванов. Социалистът е протекъл с адреса на който живее той и семейството му в Шумен и с номера на личния му джиесем.

Сред 300-та хиляди могат да бъдат открити и редови депутати като Дани Каназирева, независимо, че дейността и като адвокат е спряна от 2019 година, или Гюнай Хюсмен, който пък е регистриран земеделски производител, развиващ комбинирано растениевъдно-животновъдно стопанство и чиято дейност в Исперих продължава успоредно със законотворчеството му в парламента.

Заради БУЛСТАТ-лийкс е достъпен и адресът в Русе на острието на ГЕРБ Десислава Атанасова, както този в Сливен и на аграрната експертка - съпартийката и адашка на Атанасова Десислава Танева, която е с регистрация като консултант. От БУЛСТАТ ще разберете и адреса на ексминистъра на външните работи Екатерина Захариева, която и сега на законодателно ниво има отношение към външаната политика и сигурността на България.

Пак там е и Златомира Карагеоргиева - Мострова, юрист от ИТН. Бившият вицепремиер Томислав Дончев присъства с джиесем, електронна поща, постоянния си адрес в Габрово и настоящия в София.

Опозиционерът Тома Биков също може да бъде открит в БУЛСТАТ с физическите си адреси, телефона и електронната поща. Биков е регистриран по булстат като актьор, развиващ артистична и творческа дейност.

Регистрираният като сценарист Тошко Йорданов Хаджитодоров може да бъде обезпокяван на домашния си адрес в район "Оборище" в София от всеки луд, който попадне на данните му. Потърпевш от лийка е и известният с активната си дейност депутат от ДПС Хамид Хамид, както и лидерът на "Демократична България - Обединение" Христо Иванов.

Шоуменът и лидер на ИТН Слави Трифонов също фигурира сред изтеклите. Регистриран е като музикален процуцент. Сред музикантите от „Ку-ку бенд“ дейност развива Борис Солтарийски, става ясно от данните. Заради БУЛСТАТ-лийкс е достъпна лична информация за примата на българската естрада Лили Иванова, както и за колегата й Владимир Ампов – Графа.

Джаз певицата Камелия Тодорова може да намерена на адрес в голям столичен квартал. От изтеклите данни може да разберете повече от необходимото и за нашумелия водещ Димитър Рачков.

Изтичането на подобни данни за лица, които са свързани с управлението на страната и с вземане на решения може да направи тези хора уязвими както от гледна точка на сигурността им, така и от гледна точка на възможности за шантаж и влияние върху вземането на решения. 

Сред изтеклите данни фигурират стотици имена на повече или по-малко известни журналисти. При част от тях личните данни, които са предоставили при регистрацията са разумно ограничени, като например отсъства телефон, а за адрес е предоставена пощенска кутия.

Има примери обаче с репортери, работещи по критични въпроси в провинцията, който си лъснали с физически адреси и телефонни номера. Например журналистка, която лесно би могла да бъде мишена на читателско недоволство фигурира с изтекъл физически адрес, на който живеят нейните родители. Така заради теча потенциално застрашени могат да бъдат и членове на семейството й.

Течът на данни от системата на БУЛСТАТ се установи, след като от 4 януари влязоха в сила измененията на Закона за регистъра БУЛСТАТ, които преобразуваха кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН с 10 знака, в нов Единен идентификационен код с 9 знака. Тогава стана ясно, че ЕГН-тата на субектите на БУЛСТАТ са заличени, но пък са дадени подробно всички други лични данни, предоставени от тях.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

ей, ......

ей, ......

09.01.2022 | 10:17

Другарката Йордаонва и служебният й предшественик Демерджиев да си лекуват обсесията от ИВАН ГЕШЕВ! Докато те са си заврели главите в г........му, престъпността вилнее, а лъжите на Йорданова за изтеклите данни за потресаващи.

Отговори
1 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

08.01.2022 | 23:29

ЕЙ П Е Д Е Р А С Т УЧИН ДОЛСКИ, НЕМА ЛИ ДА НАПРАВИТЕ НЕКОЙ СКЕЧ С РАДКОВ ЗА МЕН БЕ? СКУЧАЕМ И ТРЕБВА ДА СЕ РАЗДВИЖИМ! :)

Отговори
1 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

08.01.2022 | 23:26

АГЕНТ ЧЕНАЛОВА ПРИ К О П Е Л Е Т О КОПЕЙКИН, ГЪРДЕВ ПРИ П Е Д Е Р А С Т А ТРИФОНОВ :) ТАКА СА РАЗПРЕДЕЛЕНИ НЯКОИ ОТ АГЕНТИТЕ :)

Отговори
2 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

08.01.2022 | 23:05

ИСКАМ ГЛАВИТЕ НА: BRENNAN, KISSINGER, POMPEO, BURNS, BIDEN, TRUDEAU, Luigi Di Maio, Richard Moore, MAKRON, БОРИС ДЖОНСЪН, MERKEL, ЗЬОДЕР, ANDERS ASLUND, ЙЕНС СТОЛТЕНБЕРГ, МАТЕУШ МОРАВЕЦКИ, БОРТНИКОВ, ГЕРАСИМОВ, ПУТИН, МИХАИЛ ХОДОРКОВСКИ, УКРО СКОТОВЕТЕ, ERDOGAN, DAVID BARNEA, БОРИСОВ, КИРИЛОВ, ПЪРВАНОВ, АХЛАДОВА, ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ, ЯНАКИ СТОИЛОВ, ЛЮБЕН ГОЦЕВ, ДАНИ КАНАЗИРЕВА, КОРНЕЛИЯ НИНОВА, СТЕФАН ЯНЕВ, БОЙКО РАШКОВ, КИРИЛ ПЕТКОВ, НАДЕЖДА ЙОРДАНОВА, АСЕНА СЕРБЕЗОВА, ПЕТЪР СТОЯНОВ, ИВАН КОСТОВ, ПЛАМЕН ТОНЧЕВ, КОЖИТE НА ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ, РУМЯНА ЧЕНАЛОВА, УШИТЕ НА ДИМИТЪР ГЪРДЕВ!

Отговори
2 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

08.01.2022 | 23:01

ИСКАМ УШИТЕ НА ПРАСЕТО ДИМИТЪР ГЪРДЕВ!

Отговори
2 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

08.01.2022 | 23:00

ЕЙ К О П Е Л Д А К АЗ НАЙ-ОБИЧАМ ТОЧНО СЪТРУДНИЦИ ДА К О Л Я БЕ! К О Л Я И СЕМЕЙСТВАТА ИМ, АМА С БЕНЗИНОВА ДЪРВОРЕЗАЧКА. ПО-КАЧЕСТВЕНА КАЙМА ИЗЛИЗА! ;)

Отговори
2 0
OSMAN BEG

OSMAN BEG

08.01.2022 | 22:57

В НАЧАЛОТО ОПИТАХ С ДОБРО И КАЗАХ НА КИРО К И Р Т А К А ДА СИ ЗАМИНАВА ЗА КАНАДА. С В И Н Е Т Е ВЕДНАГА ОПИТАХА ДА ПРОВЕРЯТ ДАЛИ ЗНАМ КАКВО ГРАЖДАНСТВО ИМА И КАКВИ СА МИ ОПЕРАТИВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ :) И СЕ НАМЕСИ СЛИВЕНСКИЯ К О П Е Л Д А К И СЪТРУДНИК ДЕЙСТВАЩ НА СЛУЖБИТЕ ДИМИТЪР ГЪРДЕВ С ВЪПРОС ЗА ГРАЖДАНСТВОТО НА КИРА СЕЛСКИ :)

Отговори
2 0
Надпис в обществена тоалетна в Учин дол

Надпис в обществена тоалетна в Учин дол

08.01.2022 | 17:58

Имената на глупците, висят по стените.

Отговори
10 0
Нали

Нали

08.01.2022 | 20:30

Надпис в кeнефа на Найлона "Хубави пyтки и баба знае да чyка"!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?