Следвайте ни

Връзваме мартеници днес, пазят от злини и болежки

viber icon

На 1 март отбелязваме една от най-хубавите български традиции - закичваме се с мартеници. Никой друг народ по света няма подобен обичай. Традиционната мартеница се изработва от бял и червен конец. С годините все повече търговци промениха виждането за този символ и на пазара се появиха най-различни разновидности. 

Една от най-известните легенди свързва началото на мартениците с хан Аспарух. Според поверието той получил дар от сестра си под формата на китка, привързана към крака на лястовица с бял конец. Червената багра била от кръвта на птицата, чийто крак бил наранен от конеца. Птичката пристигнала при хан Аспарух точно на 1 март, откъдето води началото си и традицията на този ден всички българи да си даряват червено-бели мартеници за здраве, щастие и сполука. 

Мартениците пазят къщата от злини, а хората - от болежки и уроки. Белият цвят символизира дълъг живот, червеният - здраве и сила.

В народните вярвания Баба Марта е олицетворение на месец ​март и на пролетта. Според преданията тя е сестра на Голям и Малък Сечко (​януари и февруари) и винаги е лютa. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Честита Баба Марта на всички!

Честита Баба Марта на всички!

01.03.2021 | 08:36

Честита Баба Марта на всички българи! Само за уточнение -подобен обичай има и в Румъния, като мартеници носят само жените - подаряват им се на 1-ви март, заедно с цвете и се наричат Марцишори.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?