Следвайте ни

Вързахме лева за марката преди 24 години

viber icon

На днешната дата през 1997 г.  официално е въведен валутен борд у нас.  Това става по време на управлението на правителството на Иван Костов и се налага заради дълбоката икономическа криза, която удря България през периода 1996-1997 г.

Заради нея пада правителството на Жан Виденов, което е принудено да подаде оставка, след като цялата страна излиза на протест. Като основни проблеми за българската икономика, докарани от Жан Виденов, се сочи желанието му едновременно да запази работните места (като не закрива губещи предприятия), да изплаща външния дълг и да контролира валутния курс.

Поради системната неспособност на българските правителства да управляват ефективно публичните финанси МВФ се съгласява да ни отпусне заем, но само ако се въведе Валутен съвет, който на практика да контролира фискалната ни политика. Той става факт чрез Закона за БНБ.

Така се фиксира обменният курс на лева спрямо германската марка - 1000 лева за една марка. След въвеждането на еврото курсът става 1955,83 лева за едно евро, а при деноминацията на лева на 5 юли 1997 година курсът вече е 1,95583 лева за едно евро.

 За "архитект" на валутния борд се смята проф. Стив Ханке, икономист от университета "Джон Хопкинс" в Балтимор, Мериленд.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Трайно и важно решение

Трайно и важно решение

01.07.2021 | 11:50

Само за това негово решение като политик трябва да ходите да му целувате гъ ...за

Отговори
5 1
Помним с добро

Помним с добро

01.07.2021 | 11:47

Едно от най-добрите неща, случващи се през последните 30 години! Българският лев стана равен по сила на германската марка! Дано сегашните и следващите ни управляващи не направят безумен опит да девалвират Лева преди или при идването на Еврото.

Отговори
8 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?