Следвайте ни

Връщат безплатното висше за някои специалности

viber icon

Студенти вече ще учат без такса математика, физически и химически науки, теология и „Педагогика на обучението по…”. Намерението, за което министърът на образованието Красимир Вълчев говори отдавна, става факт след решението на Министерски съвет от сряда. То регламентира нормативно освобождаването от такси студентите в държавните университети, които се подготвят по професионални направления с най-голям очакван недостиг на пазара на труда, както и на младежите от защитените специалности. Занапред те няма да плащат таксите от джоба си, а сумите ще се превеждат на вузовете от държавния бюджет.


От вузовете под тепетата промяната касае само Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Той обучава и по петте професионални направления с най-голям очакван недостиг на пазара на труда, за които падат таксите.


12-те защитени специалности, които също попадат в режима за освобождаване от такси, се изучават единствено в Софийския университет и са основно от филологическото направление: арабистика, арменистика и кавказкология, индология, иранистика, китаистика, кореистика, новогръцка филология, португалска филология, румънска филология, унгарска филология, японска филология, хербаистика, както и хидростроителство.

 

Още не е ясно откога влиза в сила новото положение. За да стане това, трябва да се приеме Законът за висшето образование, като в чл. 91 в него е заложена промяната за компенсиране на таксите от страна на държавата към висшите училища. Нужно е да се гласува и държавният бюджет. Предвид това най-вероятно освобождаването от таксите ще е възможно от следващата академична година.


Ако има механизми да се случи по-рано, ще върнем таксите, които първокурсниците вече са внесли при записването си, каза зам.-ректорът по учебната дейност в Пловдивския университет доц. Мария Стоянова. За студентите по математика, физически и химически специалности те са 320 лева на семестър, за богословите - 300 лв. на семестър, а в направление „Педагогика на обучението по…” семестриалната такса е 250 лв.

Освобождаването от таксите вероятно ще доведе до по-голям интерес към тези специалности, каквато е целта, прогнозира доц. Стоянова. И в момента има трайна тенденция от последните няколко години за наплив към направлението „Педагогика на обучението по…” - след повишаването на учителските заплати. В тазгодишната приемна кампания например при 370 места по държавна поръчка вече са се записали 368 първокурсници в редовна форма, а в задочната при 70 бройки има 82 записани. Тъй като е приоритетно направление с голям очакван недостиг на пазара на труда заради дефицита на учители, в него вузовете имат право да излизат от рамките на одобрения от държавата план прием и да приемат студенти в рамките на капацитета си. На същото основание във Факултета по математика и информатика Пловдивският университет е приел 48 вместо 30 човека, които след дипломирането си ще могат да преподават математика, информатика и информационни технологии.


Промяната е важен знак от страна на просветния министър, че е ангажиран с проблемите на висшето образование, вслушва се в гилдията, има концепция и работи за реализирането й, добави доц. Стоянова.

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?