Следвайте ни

Върнаха с белезници у нас арестуваните Баневи (ОБЗОР)

Задържаните през октомври в Ница  Евгения и Николай Баневи вече са в България. Те бяха екстрадирани у нас с два различни полета от Франция през Германия. Двамата вече се намират в следствения арест.

Първа на родна земя пристигна съпругата на бизнесмена – в 13:17 ч. с полет от Мюнхен. Тя първа се е запознала и с обвиненията си в Националното следствие. Малко след нея у нас беше върнат и Николай Банев.

Специализираната прокуратура обяви, че са им предявени обвинения за седем различни престъпления, извършвани в продължание на 13 години. Едно от обвиненията към бизнесмените е за пране на пари в размер на над 1 млрд. лева.

Бизнесмените и майката на Николай Банев – Мария Банева са обвинени още за ръководене и участие в организирана престъпна група, източването на близо 90 млн. лв. от четири предприятия и незаконно притежание на оръжие. Не се знае дали ще има още обвинени по делото.


„Освен тези две лица е призована и ще бъде привлечена към наказателна отговорност майката на Николай Банев. Предвид напредналата ѝ възраст, колегите ще определят мярка за неотклонение „парична гаранция”. Нейната роля е на участник в организирана престъпна група”, каза шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

От прокуратурата обясниха, че досега не са получавани сигнали за тази тяхна дейност.

Адвокатът на семейство Баневи заяви пред bTV, че делото е над 100 тома, обвиненията не са нови и бизнесмените са се запознали с тях още във Франция.

„Те са от началото на ноември, просто се предявиха лично на обвиняемите, защото предния път бяха предявени на мен”, каза Христо Ботев.

Мерките за неотклонение – „задържане под стража” на Евгения и Николай Баневи ще се гледат утре. На Мария Банева ще бъде поискана „парична гаранция”.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?