965
Следвайте ни

Време за чудеса: Манастир си върна открадната преди 25 г. икона

viber icon

Достойна за Коледа невероятна история с намерена икона,открадната преди 25 години, се случи в средновековния манастир  "Свети Архангел Михаил" край Дебелец. По време на комунистическата власт той беше превърнат в център за душевноболни, където монасите и пациентите са делили общи пространства. Преди две години обаче светата обител възстанови своята дейност за радост на миряните.

Сред тежките удари за древния манастир е кражбата през 1997-а на голяма част от иконите, сред които и тази на Св. Йоан Предтеча.

"Дълги години не се е знаело къде са тези икони, нямало е и как да се търсят, докато точно, когато става това възстановяване на храма, ето това е чудото – че без реално ние да търсим тази икона, тя се появи, заради това, че има усърдни хора, усърдни вярващи“, , разказа йеросхимонах Димитрий Зографски, пред БНР. 

Иконата е намерена от младия учител по история и спомоществовател на манастира Йордан Райков: "Сърфирайки из интернет, в един аукцион ми попадна икона, която ми е позната като изпълнение и като стил. В сравнение с оригиналните тук икони размерът също съвпадна. Впоследствие реставраторите, които реставрираха оригиналния иконостас, потвърдиха, че тази икона действително някога е била на мястото си", посочи той.

Манастирът "Свети Архангел Михаил" край Дебелец все още се възстановява, а в празничните дни в неговата църква се извършват богослужение.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?