Следвайте ни

Връщат ли хартиените бюлетини? Внасят поправка в Изборния кодекс

viber icon

Депутати внасят спешни промени в Изборния кодекс, с които се позволява във всички секции - в страната и в чужбина, да може да се гласува както машинно, така и с хартиена бюлетина. Това съобщи на брифинг в парламента Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, който се мотивира с обстановката, възникнала в Народното събрание.

В секциите в чужди държави, които не са членове на ЕС, да се допуска машинен вот, само ако могат да се осигурят технически лица - български граждани, които да обслужват машините, предвиждат други изменения. За секциите в ЕС следва да се допусне машините да бъдат обслужвани и от лица, граждани на съответните държави, които обаче задължително да владеят български език.

Проектът предвижда също техническите устройства за машините и софуерът да бъдат изцяло собственост на българската държава. В предизборната кампания от ГЕРБ неведнъж поставяха въпроса кои са лицата, които имат достъп до софтуера.

С промените се въвежда изискване за преброяване на контролните разписки от машинното гласуване във всички секции и сравняване на данните от машинните протоколи с тези при преброяването на разписките.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Избори

Избори

30.07.2021 | 23:06

Това сериозно ли е, как така пък така. Това ми прилича на заповедите на здравния министър от миналата година, хем така пък видиш ли не е така, хайде стига вече, тези хора трябва да се занимават с нещо друго.

Отговори
2 0
Шушу мушу...

Шушу мушу...

30.07.2021 | 13:51

Пунтират някакна дейност да не ги помислят за ум.ряли каквито са в действителност..

Отговори
5 4
Нали

Нали

30.07.2021 | 14:58

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
5 1
Шушу мушу...

Шушу мушу...

30.07.2021 | 13:50

Шебеци герберски.....нищо не могат да "предлагат" нямат права...до дувара и рев...докато не напълните язовирите...по.мияри до.лни... Няма кой да ви се върже на простотиите ..... Гласуването е за хора с глави не за стадо....овце.....

Отговори
5 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?