Следвайте ни

Вярата: Петдесетница е

viber icon

Петдесетница отбелязва днес Православната църква. Празникът, известен още като Света Троица, е винаги в неделя, 50 дни след Великден. Светата Троица е символ на световната хармония, представлявана от безкрайното първоначало Бога-​Отец, абсолютния смисъл - Бога-​Син и Светия Дух - животворящото начало. В иконографията Светият Дух е представен като гълъб.

На Петдесетница Светият Дух се спуснал над събралите се в Ерусалим апостоли и ги подготвил да тръгнат по света и да сеят семето на Христовото учение, припомня БГНЕС.

Настанал голям чул шум от небето и над тях слязъл Светият Дух във формата на огнени езици. Веднага божественият огън пламнал в душите на апостолите и изпълнени с благодат, те започнали да прославят величието на Бога, като заговорили на различни, непознати за тях дотогава чужди езици.

Това им дало бодрост, сила и мъжество да отидат по всички краища на света да проповядват Евангелието и с готовност да отдадат и живота си за Христовата вяра. Тогава свети апостол Петър произнесъл първата си пламенна проповед. Словата му проникнали дълбоко в сърцата на слушащите го и в този ден приели вярата в Христа мнозина, които се кръстили и се присъединили към първата християнска общност. След този ден апостолите постановили християните да възпоменават това велико събитие, слизането на Светия Дух, всяка година на този ден.

Денят Петдесетница от древни времена се смята за рожден ден на Христовата църква, в която во веки обитава Божествената благодат на Светия Дух.

Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух, наричан още от народа ни Духовден. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, чрез Който ни се дарява всяка мъдрост и Който е източникът на живота.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Марта

Марта

09.06.2019 | 11:46

Всичко точно, само дето не е днес 09.06, а на 16.09. Как знаете че е 50 дни след Възкресение, а като не можете да смятате, не можахте ли поне едно православно календарче да погледнете за обща култура?! Срамота... Медии... Български...

Отговори
0 0
Марта

Марта

09.06.2019 | 11:44

Всичко точно, само дето не е днес 09.06, а на 16.09. Как знаете че е 50 дни след Възкресение, а като не можете да смятате, не можахте ли поне едно православно календарче да погледнете за обща култура?!

Отговори
0 0

09.06.2019 | 10:14

Християнския проект е пълен провал, както и останалите.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?