46
Следвайте ни

Военният министър за трагедията с падналия МиГ-29: Не е човешка грешка

viber icon

С разчитането на черната кутия на падналия МиГ-29 се потвърждават заключенията в доклада на военна полиция, а именно, че е имало загуба на ориентация. Не е човешка грешка, защото загубата на пространствена ориентация е нещо специфично, не е толкова лесно обяснимо. Има и вторична причина, тя е посочена в доклада на военна полиция. Има някакви неща, които са ставали на земята, и са можели да бъдат направени по по-добър начин. Това заяви министърът на отбраната Георги Панайотов по БНТ. 

 Той добави, че следствените органи продължават да разследват смъртта на пилота подп.  Валентин Терзиев и се надява скоро да излязат със заключение.  

Извън моята юрисдикция е да посочвам виновни, добави министър Панайотов. По думите му черната кутия била леко повредена от престоя в  морето. Той уточни, че били необходими координиращи действия с руската страна затова се забавило нейното изпращане. В Русия не са отишли представители на прокуратурата, по тяхно желание. 

"Категорично се отрича самолетът да е свален, да е бил неизправен, отрича се всякаква версия, свързана с атака", обяви министър Панайотов.

Той уточни, че учението "Шабла" е командвано от българи. 

Българската армия се нуждае от превъоръжаване, категоричен бе Георги Панайотов.

По повод смъртта на старши лейтенант Тодор Манчев министърът каза: Безбожие е да се напълзява трагичен инцидент с млад български офицер, за да се прави партийна пропаганда. 

Той добави, че всички следствени действия са правени от прокуратурата, а не от министерството и от военна полиция.

"Министерството никога не е казвало дали е убийство или самоубийство", уточни Георги Панайотов. 

"Аз също имах информация - обстоятелства и факти, които сочат в друга посока. Тя беше от родителите на старши лейтенант Манчев", каза още той. 

В писмото на родителите се съдържало сведение, че синът им споделил с тях, че се страхува, че може да го убият. 

По повод на инцидента от 11 май с американски военни в Чешнегирово отговорът първоначалният отговор на военна полиция бил, че Тодор Манчев и майор Механджийски са наказани със забележка.

Министърът назначил проверка, документите, които предоставил на политическа сила. Те ясно сочели, че има проблем в регионалната служба в Пловдив.

"Манчев е написал показания, в които ясно казва позицията си", обясни министърът.

От инспектората му "предложили да накаже едни старшини". Аз не намерих тяхната вина, добави Панайотов.

"Освен това ми беше предложено повече да не наказвам Манчев и майор Механджийски. Старши лейтенантът си беше свършил работата, а майор  Маханджийски - не", добави министърът.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

трагефия

трагефия

17.09.2021 | 10:55

да ви имам трагедията за един никой военен докато на ден цяло село умира от китайския

Отговори
0 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?