1553
Следвайте ни

Военният министър се обяви против нови войски на НАТО

viber icon

Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО са обстоятелства, които не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание.

Това написа в собствения си профил министърът на отбраната и вече бивш премиер Стефан Янев. "Тези процеси налагат необходимостта от единен подход от страна на НАТО, без обаче той да води до ненужна ескалация на напрежението.

В момента в рамките на НАТО се коментират различни варианти за отговор, включително разполагане на допълнителни войски в България и Румъния по модела на засиленото предно присъствие. На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето", написа той и подчерта:

Моята позиция е, че подобен дебат, респективно – подход, има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона. Още повече, че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност.

В този смисъл не считам, че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България.

"Същевременно отново подчертавам, че процесите в геополитическата среда трябва да се следят с особено внимание. Отчитайки динамиката в средата на сигурност, българската държава има готовност да увеличи капацитета на собствени национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана.

Тази готовност е функция на потенциалната възможност от поява на всякакъв тип заплаха, независимо от направлението, от което произтича, написа още министърът на отбраната. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (22)

Константин Мишев

Константин Мишев

22.12.2021 | 07:55

За красноречията на военния министър. Думите на г-н Янев срещу отбранителния съюз НАТО не дойдоха по време на пресконференция на Министерството на отбраната. Нито това беше официално изявление. Написани бяха във "Фейсбук". Сега какво? Ще си играем на криеница ли? Не било правителствената позиция, а само личното мнение на Стефан Янев. Но приятелки и приятели....министърът на отбраната може да има лично мнение и предпочитания какво му се яде на Коледа или какви шарки на вратовръзката предпочита....но изявлението по военни въпроси не е лично мнение. Това мнение ангажира правителството. Дори във "Фейсбук" да си е излял душата този министър - отново ще кажа категорично - антинатовската реторика ангажира правителството на България. И ако това не е българската позиция, а министърът на отбраната просто си е драскал във "Фейсбук" - идва ред на г-н Кирил Петков като министър-председател да обясни каква точно е нашата позиция Ако правителството и премиерът са срещу настаняването на допълнителни сили на НАТО в България в тези дни, когато Русия ескалира напрежението на границата с Украйна - да го кажат ясно и недвусмислено. На мен ми омръзнаха номерата ала Радев....през три дни да си сменя становищата. В четвъртък Крим беше руски, а следващия четвъртък стана украински. Та г-н Петков...коя точно е позицията на българското правителство?

Отговори
1 3
До долните

До долните

22.12.2021 | 07:41

Моля, обяснете следното: Имате див, злобен, крадлив и доста добре въоръжен съсед. Ако си сложите видеонаблюдение у дома, блиндирана врата, постегнете оградата, купите си верен пазач немска овчарка У ДОМА СИ, да, във Вашия си ДОМ, а не в НЕГОВИЯ, на СЪСЕДА, какъв е ПРОБЛЕМА за дивака съсед? Отговорете ако желаете.

Отговори
2 2
Съвет

Съвет

25.12.2021 | 09:29

Не се опитвай да мислиш.

Отговори
0 0
партенка 1

партенка 1

21.12.2021 | 22:54

Не слушайте измислени разкази изпод шипковия храС. Ние сме в НатЬо, като искат ще направят каквото им е кеф. Дупцето е дадено вече. Чичо сам е презастеахован един милион пъти и в случея става въпрос за това ,че ако има интервенция в Украйна, ще бъдат пратени пушечните месца на Натьо, -Полша, Румъния и България да ве бият с Рашъните. Успех на безмъдното правителство и с пожелания на ум в главата на пУтЯн. П.С докато не защитаваме личничните си Български интереси така ще е....

Отговори
4 6
USA

USA

21.12.2021 | 22:42

ЯНЕВ И РАДЕВ РУСКИ ПОДЛОГИ

Отговори
5 8
До Купения от Русия

До Купения от Русия

21.12.2021 | 22:41

Глупако малоумен,досега да си видял нещо хубаво от НАТО.Ти какво искаш,да се продадем на тях ли.Простако,тези идиоти само ни използват като второ качество хора.Като толкова много ги харесваш заминавай отатък океана.Щом тук живееш,ще защитаваш българските интереси.Абсолютен малоум.ник и предател.

Отговори
9 6
Независимост

Независимост

21.12.2021 | 22:19

Вън от Нато! Не сме роби на никой, който има проблем да си го решава сам.

Отговори
8 8
Купен от русия

Купен от русия

21.12.2021 | 21:59

Не може да спре да им лиже ботушите

Отговори
4 9
777

777

21.12.2021 | 21:48

Къде е онова еврейче дето ревеше за нато

Отговори
9 5
Те за тва ревът за НАТО

Те за тва ревът за НАТО

21.12.2021 | 20:50

На чифутите насадили си катуна за кратко в България много им са нужни касапите от НАТО за да им пазят насраните чифутски газове То така е и по целият Свят Они чифутите осират НАТО оди да им бърше осраното

Отговори
10 5
Внимание!

Внимание!

21.12.2021 | 20:41

Редновно виждам на радара американски военни самолети АУАКС и др. подобни да излитат от Гърция, преминават над Пловдив, Черно море и отиват до границите на Русия. Това се прави всеки ден по няколко пъти. С каква цел? Да нажежават обстановката ли? Тия американци защо търсят само да правят войни?

Отговори
19 6
По глъвътъ

По глъвътъ

21.12.2021 | 20:43

И ръсят с "кемтрейлс" връз главите, нали?

Отговори
10 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?