2374
Следвайте ни

Водолази: Има изтичане на азотни торове под заседналия кораб

viber icon

Има изтичане на азотна тор от заседналия край Камен бряг кораб, твърдят независими водолази, които направиха подводен оглед на заседналия от седмица плавателен съд.

Проби от морската вода взеха и експерти от Басейновата дирекция във Варна, но към този час не са готови. Те ще покажат дали има замърсяване на морето, причинено от изтичането на азотна тор. Експресните анализи за киселинността на водата не отчитат отклонение от нормите, съобщи БНТ.

При проверката на място експертите от Басейнова дирекция-Варна не са установили следи от нефтопродукти в морето.

Според експерти от Института по океанология във Варна обаче изтичането на азотни торове може да доведе до сериозно химическо замърсяване.

“Отделно с теченията, когато те се разпространят, ще се утаят на определени дълбочини и най-вероятно в тези области, в които тези 3 хиляди тона огромно количество торове се разпространят, през следващата година, при повишаване температурата на водата, бихме наблюдавали повишено количество на цъфтежи на фитопланктон”, заяви Николай Вълчев, директор на Институт по океанология, БАН-Варна, пред обществената телевизия. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?