Следвайте ни

Водата от чешмата - хем скъпа, хем мръсна

viber icon

Омбудсманът Диана Ковачева написа остро становище до председателя на Комисия за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. д-р Иван Иванов, в което го призова да не одобрява по-високите цени на водата в страната за новия регулаторен период 2022 г. – 2026 г. Тезата и е, че те не отговарят на качеството на предоставяната услуга и затова са необосновани.

„Като омбудсман, призван да съблюдава за спазване на правата и интересите на гражданите, съм силно обезпокоена от предвиденото във всички обявления значително увеличение на цените на водата“, написа доц. Ковачева.

Процентното увеличение на комплексната цена на ВиК услугата за 2022 г. спрямо сега действащата варира от 80% (за „ВиК-Сливен“ ООД) до 4% (за „ВиК“ ЕООД гр. Хасково), а за 2026 г. – от 127% (за област Сливен) до 11% (за област Ловеч). За клиентите на „ВиК-Пловдив“ увеличението за целия 5-годишен период е над 61% - от 2.237 лв на 3.61 лева за кубик. 

Хора от цялата страна се жалват, че водата в чешмите им съвсем не отговаря на изискванията за качество - със завишена алфа активност, съдържание на манган, мътна, с плаващи частици и т.н. Тя обача се заплаща като  питейна и ежегодно цената й необосновано нараства. Предвижда се през 2022 г. и през 2026 г. най-високата цена на ВиК услугата да е в област Шумен – съответно 4, 613 лв. (с ДДС) и 6, 473 лв. (с ДДС), или увеличение спрямо настоящата цена с 35% и с 89%“, посочва омбудсманът. 


„Многократно съм заявявала, че реални ползи от увеличението на цената на водата не се наблюдават, тъй като качеството на предоставяне на услугите не се подобрява“, допълва още общественият защитник.

 

Завчера и Мая Манолова, председател на ПГ „Изправи се! Ние идваме“ внесе промени в Закона за ВиК. С редакцията се  предлага да бъде отложено с една година приемането на бизнес плановете, респективно повишаването на цената на водата за българските граждани, обоснова се тя. Предлагаме и по-справедлив механизъм за определяне на цената на водата за 2022 г. - за база да се използва цената от 2021 г., но да се отчете изпълнението на различните показатели, които е трябвало да направят ВиК дружествата. До момента анализът ни показва, че от общо 788 показатели за качество за всички ВиК дружества, не са изпълнени 332, подчерта Манолова.

 

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?