Следвайте ни

Внимавайте с пиротехниката

viber icon

Фойерверките и пиратките крият рискове. Всяка година има случаи на пострадали хора. Често част от пиротехническите средства крият риск.

При покупката винаги трябва да следим дали опаковката не е нарушена и дали е обозначено разстоянието за безопасност.

Първо правило е с фойерверките да се заеме човек, който не е пил алкохол, съветва професионалния пиротехник Светозар Христов.

”Римските свещи – не може да се държат с ръка, колкото и да е безопасна, колкото и да е малка, все пак за наше успокоение – римската свещ може да се залепи някъде с тиксо, за парапет на балкон”, обяснява Светозар Христов пред bTV.

А при паленето трябва да сме особено внимателни.

Инспектори от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор провериха обекти в столицата. Мирослав Йотов, от ДАМТН обяснява, че много често се хващат фойерверки без нуждата маркировка и без наименование на производител.

Подобни несъответствия са установени при 16 изделия. Глобите са от 200 до 15 000 лева при повторно нарушение.

Но за търговците дните около празниците са с най-голям оборот.

След края на шоуто отговорностите не приключват. Изчаква се около 5-10 секунди, защото винаги може да има забравена искра.

Ако при употреба, пиротехническото изделие не се възпламени, оставете го настрана и изчакайте около 15 минути, след което го залейте с вода.

 

 

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?