Следвайте ни

Внимание: Турските чушки с остатъчни пестициди

viber icon

Турските чушки в търговската мрежа може да са с остатъчни количества пестициди. За това алармира Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи RASFF.

Сигналът идва скоро след последната нотификация за вноса на 100 тона полско пилешко месо у нас, за което „Марица“ първа писа – на 21 ноември и на 1 декември. В момента Българска агенция по безопасност на храните изтегля опасните количества.


Страната ни внася целогодишно чушки и други зеленчуци от Турция, в които редовно се откриват остатъчни количества пестициди.

От нотификация, разпространена на 2 декември от RASFF, е видно, че на наш българо-турски граничен пункт е хваната пратка с червени чушки със завишено съдържание на две активни вещества, които се прилагат  в инсектициди.

Лабораторен анализ е установил наличие на  бупрофезин в доза 0.095 мг / кг и форметанат  в доза 0.097 mg / kg. Част от зеленчука е задържан. Не се знае обаче какво количество е влязло у нас .

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?