1553
Следвайте ни

Внимание! Преминаваме към зимно часово време

viber icon

Ура, ще спим един час повече. Утре, де! През нощта на събота срещу неделя се връщаме към зимното часово време. Часовниците трябва да бъдат преместени с един час назад точно в 04:00 часа на 31 октомври.

Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но пък ще се стъмва по-рано. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 година, а в Европа – от 1916 година

От 2002 година насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март. Различните държави не са единодушни относно това дали има нужда от зимно и лятно часово време. Някои държави желаят да преустановят ежегодната промяна. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

Европейският парламент през март 2019 г. подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г., съобщават от законодателния орган. Все още обаче държавите продължават да сменят сезонното часово време в Европейския съюз.

През 2018 г. тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че ще препоръча на страните членки на ЕС да не се сменя часовото време през пролетта и есента с един час, като се запази лятното време. Предложението бе подкрепено от Европейския парламент, но то трябва да бъде прието и от еврочленките.

Допитване от 2018 година показа, че 51% от българите искат лятно часове време. За зимното часово време пък своя глас дадоха 38% от българите. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

ДЯДО

ДЯДО

30.10.2021 | 09:23

СМЕШНИЦИ , ТОЧНО В 04.00Ч. , И КАКВО ЩЕ СТАНЕ АКО ГО ВЪРНЕМ В 24.00 Ч.

Отговори
1 0
Γаньо Μуруков

Γаньо Μуруков

30.10.2021 | 00:08

€ее... Ако можеше и младостта да си върна така :)

Отговори
4 0
Пипи

Пипи

29.10.2021 | 21:51

Това е кошмар

Отговори
3 4
внимание

внимание

29.10.2021 | 21:32

ПРЕМИНАВАМЕ КЪМ АСТРОНОМИЧЕСКОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ! НЯМА ВЯРНО ПОНЯТИЕ ЗИМНО!!!! Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официално прилаганото време се измества обикновено с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните, летните и ранните есенни месеци (септември и октомври). С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище. Лятното часово време е най-често използвано в районите с умерен климат, поради значителните изменения в съотношението светла/тъмна част на денонощието, в зависимост от сезона на годината. През последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време.

Отговори
11 0
Коментар

Коментар

29.10.2021 | 22:20

“Астрономическо” е само израз. Времето не е много астрономическо. Иначе между Бургас и София щеше да има разлика, а Португалия нямаше да е с централноевропейско време, след като е по на запад от Англия. Примери има много.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?