Следвайте ни

Внимание! Нова опасна игра в нета

viber icon

Ново онлайн предизвикателство се превърна в самоубийствена игра, заради която полиция и училища във Великобритания и САЩ вече издават тревожни предупреждения към родителите.

"Момо играта" или "Момо предизвикателството" (Momo challenge) спечели международна известност миналото лято и първоначално се смяташе за измислица, бързо превръщайки се в широко разпространено меме или просто мем (използва се, за да опише идея, която се разпространява онлайн). През август 2018 г. правоприлагащите органи разследваха влиянието на Момо върху смъртта на 12-годишен в Аржентина, създавайки притеснения у родителите по света за реалните опасности от предизвикателството.

Когато децата участват в играта, те се свързват с непознат на име Момо, използващ страховито уродливо изображение за аватар. Те комуникират главно чрез приложението за съобщения  WhatsApp.

Момо насърчава участниците да изпълняват различни задачи, ако искат да избегнат "проклятието". Някои от задачите включват самонараняване, за което Момо иска от участника да предостави фотографски доказателства, за да продължи играта. В крайна сметка играта завършва със заповед от Момо, който казва на участника да се самоубие, записвайки това за социални медии.

Социалните медийни приложения имат богата история на проблеми с безопасността, особено по отношение на децата. През декември 2018 г. WhatsApp бе критикуван за това, че не успя да спре разпространението на детска порнография в чат групи. Говорителят на WhatsApp заяви тогава, че компанията "има политика на нулева толерантност по отношение на сексуалното насилие над деца".

През последните седмици YouTube също е подложена на натиск за обработката на неподходящо съдържание, насочено към деца. Видеоклип, популяризиращ съвети за самонараняване, маскиран като популярен анимационен сериал, продължи да се появява на YouTube и YouTube Kids. Докато YouTube заявява, че е предприела стъпки за подобряване на безопасността в своите платформи, родителите казват, че това просто не работи.

Предизвикателството на Момо е зловещо, подобно на предизвикателството "Син кит", което придоби популярност през 2017 г. и се предполага, че е довело до смъртта на тийнейджъри в САЩ, Русия, Бразилия и половин дузина други страни, като стигна и до България.

Източник: Dir.bg 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?