Следвайте ни

Внимание! Нещо ужасно се случва с Черно море

В Черно море се увеличава количеството на пластмасови отпадъци. Това са наблюденията на учените от Института по океанология във Варна. Те се върнаха от поредната експедиция, на която изследваха и качеството на водата, предаде БНТ.

Река Дунав е най-големият замърсител на Черно море. Пластмасовите отпадъци на половин Европа се изливат в румънски териториални води и заради южното течение се събират в района на Дуранкулак и нос Калиакра. Корабният трафик също генерира боклуци. Пластмасови острови се наблюдават по маршрута на плавателните съдове в Черно море.

Предимно пластмаса, найлонови торбички, изхвърлени касетки, касетки даже различни размери, каза доц. Кремена Стефанова, Институт по океанология-Варна при БАН.

Резултатите за качеството на водата също са тревожни, а това е важно за екосистемата в Черно море.

Резултатите до момента са между умерено и добро по отношение на крайбрежните води и по показателите фитопланктон, дънни местообитания и макроводорасли. Трудно става самопречистването на морето. Това е един организъм, който наистина се стреми към някакъв баланс, допълни тя.

Изследванията са част от ангажиментите на страната ни към Европейския съюз за мониторинг на Черно море. Заради недостатъчното финансиране обаче учените океанолози успяват да изпълнят едва една трета от задължителните експедиции.

 

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?