Внезапно почина гуруто на мурсалския чай

Любен Ушев отдаде живота си да доказва лечебните качества на билката

Внезапно почина най-големият производител на мурсалски чай Любен Ушев. Той бе човекът у нас с най-много опит и познания за култивирането и отглеждането на билката. Ушев посвети живота си да доказва лечебните качества на чая. Носителят на множество награди произвеждаше култивиран мурсалски чай в плантация от близо 20 дка и осигуряваше работа на десетки безработни в Триград. 

Започва преди повече от 15 г. с няколко семенца от билката. Чаят, който отглеждаше, макар и култивиран, бе със същите качества като този от естествените находища. Причината бе, че Ушев го отглеждаше в близост до местността Мурсалица, на 1500 м височина, където е естественият ареал на билката. С труда си той стигна и до световно признание. 

През 2007 г. Любен Ушев беше удостоен с престижната британска награда "Зелена ябълка". Тя му бе връчена от британската "Зелена организация" за най-добри практики в опазване на околната среда. За престижното отличие се състезаваха проекти от цял свят. Проектът на Ушев бе номиниран за златно отличие и успешно представи България. Връчването на наградата се състоя в Британския парламент. Година по-късно производителят на мурсалски чай получи отличието "Зелен герой".

Вижте повече за Любен Ушев ТУК.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?