Следвайте ни

Властта внесе промени в Закона за извънредното положение

viber icon

Централната избирателна комисия /ЦИК/ да изработи правила, по които лицата под карантина или в лечебно заведение да могат да гласуват. Това предвиждат внесените от ГЕРБ и "Обединени патриоти" промени в Закона за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март 2020 г.

"Те трябва да могат да упражнят правото си на вот както е предвидено в Изборния кодекс за хората с увреждания - подвижна урна или в специални секции", обясни председателят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова.

"С промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение отговаряме на най-голямото предизвикателство, а именно - осигуряването на здравната сигурност за тези избори", допълни тя.

Заложено е ЦИК да осигури средства за индивидуална защита както на членовете на СИК, така и на всички участници в изборния процес като изработи специални протоколи и мерки за осигуряване на специфичните противоепидемични мерки в условията на епидемията от коронавирус.

"Вносителите са се поучили от практиката на други държави, които са провели избори в условията на пандемията от COVID-19 като Русия, Франция, Румъния. Смятаме, че ще дадем по този начин възможност на всички български граждани да участват в изборите", подчерта Дариткова.

Хората с изтекли документи за самоличност ще могат да се идентифицират пред секционните избирателни комисии с тях, са предвидили също авторите на поправките. Целта е да се избегне струпвне пред службите на МВР.

"По преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските служби ЦИК със свое решение ще определя, в зависимост от ситуацията в съответната държава, броя на членовете на СИК, който обаче не може да бъде по-малък от трима", допълни зам.-председателят на ПГ ГЕРБ Красимир Ципов.

Предвидено е и ЦИК да може да съобрази мерките с мнението на Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и здравните власти.

"Обявената от президента дата за парламентарните избори - 4 април, скандализира не само католическата, но и арменската, еврейската общност, защото тогава е Възкресение Христово за тях", коментира oт своя страна депутатът от ГЕРБ Младен Шишков. 

"В този светъл ден ще изискваме от тази част от обществото да извършват някакъв вид работа, като участие в изборните секции", каза още той. И припомни, че за евреите това е четвъртият ден от Пасха, когато те нямат право да извършват абсолютно никаква физическа дейност. 

Това до голяма степен също щяло да ограничи възможността за вот, смятат управляващите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай