Следвайте ни

Властта пипа меко за ковид, училища и забавачки затварят последни

Планът на МЗ не е задължителен, а за здравен пропуск никой не отваря дума

viber icon

Ще има ли масово затваряне при очаквания пореден пик на пандемията от коронавирус у нас - този път заради делта мутацията? Отговорът на този въпрос държи нащрек от бизнеса до родителите, защото никой не е сигурен какво ще предприемат здравните власти в близките седмици.

Служебното правителство обвини управлението на ГЕРБ, че водело хаотично битката със заразата, а въвеждането на мерките било като в играта "тука има-тука няма". Затова Здравното министерство пусна план за действие с 4 зони, където подробно е описано какво се прави при определен брой заболели на 100 000 население. Мерките в него обаче се оказаха само препоръчителни, а не задължителни.

В същото време у нас никой не отваря дума за здравен пропуск, какъвто по примера на Франция и Италия вече въведоха или се канят да го направят още половината страни в Евросъюза. Без въпросния документ там човек не може да припари до заведения, хотели, кина и музеи, а скоро и в автобуси, фериботи и самолети. Има три начина всеки гражданин да се сдобие с ковид пропуска.  Първият е да е ваксиниран срещу COVID-19 преди поне 14 дни. Вторият е да има отрицателен тест за коронавирус - PCR или антигенен. Третият е да е преболедувал през последните 6 месеца.

Въвеждането на здравния пропуск отприщи вълна от протести на Запад, което  прави нулева вероятността родните власти да се вкарат в подобен екшън, особено в навечерието на очертаващите се нови извънредни избори. Разхлабването в България стигна дотам, че

хората не слагат маски дори в градския транспорт или мола.

Иначе планът на МЗ предвижда 4 зони - до 100 заболели на 100 000 население, от 100 до 250, от 250 до 500 и над 500. Сметките са на двуседмична база.

Грубо казано, до зона 2 всичко е отворено. В зона 3 спират заведенията на закрито и публиката на спортни събития, но министър Кацаров остави вратичка, каквато има за театри, изложби и т.н.

Едва в зона 4 се стига до познатия ни локдаун, но с тази разлика от преди, че се разрешават детските градини при ваксиниране на персонал и родители, училище и ВУЗ със задължителни присъствени дисциплини, хотели, но без работа на ресторантите към тях, пътувания, разходки  и игра по площадки.   

Министерството побърза да уточни, че целта на плана е да ориентира, а точните мерки се формулират със заповед. И не зависят само от въпросните цифри, а от още два важни фактора - процент на положителни тестове и заетите легла в болниците. Пред „Марица“ министър Кацаров дори доуточни, че при ваксиниран персонал и следене дали клиентите са защитени зоната ще бъде сваляна с една надолу. Например, ако капацитетът е ограничен на 30 процента, както е във втора зона, ще може да бъде вдиган на 50, както е в момента в първа.

Този план е разработен спрямо наблюденията от последните вълни на ковид,

уточни пред "Марица" проф. Мира Кожухарова, епидемиологът, който съветва министър Кацаров. „Стойностите са близки до европейските, когато говорим за връзката между ниво на заболяемост, положителност на проби и заетост на леглата в болниците: "За мен най-важното, което включва, е точно разпределението в болниците по области - коя, кога и колко легла да разкрие. Лекарите ни вече имат безценен опит, така че няма какво да плашим хората, системата ще се справи. Но най-важна е адекватната грижа за пациентите, особено за тежките случаи. Планът е направен на национално ниво, но областните щабове имат право на индивидуално решение, разбира се, съгласувано с главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев - продължи тя. - Нормално е ново правителство и нов министър да има своите корекции. Затова сме го нарекли и ориентировъчен. Но специалистите в МЗ си работят отлично, те са кът, едва ли ще се намерят нови.

Планът цели всяко затваряне да е последна възможна мярка. Ограничаване на пътуванията няма. Само препоръка в последната фаза да не пътуват възрастни и хора с хронични болести. Но всичко остава на тяхната съвест. Световната практика доказа, че затварянето не е ефективна мярка, дори понякога става вредна. Това се видя най-ясно при учебния процес. Затова и планът този път предвижда училищата да са последното възможно място за затваряне. Директорите дори ще имат възможност и в последната фаза да организират посещения на часовете на випуски, както беше през пролетта, но разбрах, че има пострадали набори.

Разбира се, дори в последната зона се дава възможност за работа в детските градини, ако персоналът и родителите са ваксинирани“, сподели епидемиологът.

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

Затваряй

Затваряй

16.08.2021 | 12:19

Няма такъв филм! От началото на пандемията се знае,че децата са заразоносители! Ако трябва,ще се затварят и училища и градини! Абе ц ървули с мотани как може в Германия да бяха затворени и градини и училища с месеци,а тук все ревете. Интелекта ви е под нулата,не четете,само си чешете....

Отговори
10 5
Изненада

Изненада

16.08.2021 | 10:02

Не вируса, а ваксината е биологично оръжие. Вируса беше само предтекст.

Отговори
10 13
Мерки

Мерки

16.08.2021 | 09:53

Никъде няма такова безхаберие,относно здравето на хората,както е у нас. Задължителни мерки Кацаров! В оранжевата зона сме,а ти нищо не предприемаш. Чий заповеди изпълняваш? Стига с тези меки мерки. Българина е безотговорен,неграмотен и вечния тарикат. Кръчмите отдавна трябва ше да работят на 30%. Какво си мислите? Като се натръшкате,нома никакво значение икономиката,щото няма кой да работи! Много п ростотия се пише в коментарите,ама явно не сте минали през агонията на ковид! Дано всички т ъпаци разберете какво се случва ,когато те пипне тази гадост!

Отговори
16 9
гледам

гледам

16.08.2021 | 09:30

тук само отворковци пишат! Каня ги да поработят в Ковид отделение, при 40 градуса в скафандър. Всъщност, няма нужда - така и така ще дойдат в отделението, само че с тръба в гърлото!! ПОЛИТИЦИТЕ НА РАДЕВ ИГРАЯТ СОБСТВЕНАТА СИ ИГРА И ГЛЕДАТ САМО СЕБЕ СИ!! ЗА ТЯХ ВИНАГИ ЩЕ ИМА И ЛЕКАРИ И ЛЕГЛА!! ЗА ВАС, ГЛУ..ПАЦИ, НЯМА ДА ИМА НИЩО, ОСВЕН ГАРАНТИРАН ПАРЦЕЛ 2/3!!!

Отговори
19 10
Бг читател

Бг читател

16.08.2021 | 09:14

Нито персонала е ваксиниран, нито родителите,. Само да се намираме на приказки. Докато няма строги санкции, никой няма да иде да се ваксинира доброволно.

Отговори
15 13
Ти нали

Ти нали

16.08.2021 | 09:30

си се ваксинирал. Вкасинирай и децата си, яж сапун и пий белина вечер и си ОК.

Отговори
11 10
Ами да, и за да не се ваксинирам има основателна причина

Ами да, и за да не се ваксинирам има основателна причина

16.08.2021 | 09:31

https://www.plovdiv24.bg/novini/mejdunarodni/Supruzi-pochinaha-ot-koronaviruc-v-edin-i-cushti-den-1115849

Отговори
9 3
Затворете

Затворете

16.08.2021 | 08:41

и ще станем на кълбета!

Отговори
11 7
4356

4356

16.08.2021 | 08:39

Приключихме със затварянията.Цирка трябва да спре окончателно,защото търпението на здравомислещите свърши.

Отговори
15 11
здравен мениджмънт

здравен мениджмънт

16.08.2021 | 07:52

Скоро пак ще поставяме рекорди. Защото имаме "прекрасна" здравна система и много добра организация... Според Економист, сме на второ място в света по смъртност от КОВИД след Перу. А краденето и надписването чрез клиничните пътеки от средствата на Здравната каса се оказа съвсев редовно и обичайно явление...Особено, при липсата на работеща прокуратура....

Отговори
22 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?