2374

Зам.-министърът на отбраната: Да се откажем от съветската военна техника, не можем да я поддържаме

България трябва да се откаже от старата съветска военна техника, защото е морално и физически остаряла, а и не може да се поддържа при тази геополитическа обстановка. Това каза вчера зам. военният министър Йордан Божилов.

Той посочи конкретно основния боен танк Т-72, системите за противовъздушна отбрана, щурмовите самолети Су-25 и други. Превъоръжаването обаче ще изисква сериозни финансови средства и ще са нужни много години.

"Със сигурност в НАТО се разработват различни планове как да се подпомогнат държавите на източния фланг, защото не сме само ние в тази ситуация с остаряла съветска техника. Всички страни от източния фланг ще бъдат подпомогнати", каза Божилов пред бТВ. Според него към момента остава отворен въпросът как България ще пази въздушното си пространство при положение че разчита само на старите съветски изтребители МиГ-29, а вече не може да се разчита на Русия, Беларус и Украйна за поддръжката им.

Божилов обясни, че България разчита на Полша, с която преговаря, но засега няма яснота какво ще е бъдещето на МиГ-овете. В същото време доставката на купените от България 8 машини F-16 за над 2 млрд. лева се забави заради пандемията. Така има реална опасност България да остане без собствени изтребители, докато бъдат усвоени купените от САЩ F-16.

Божилов каза, че на първо време ще се направи опит да се осигури максимално дълга поддръжка на МиГ-29. При необходимост остава вариантът да се търсят и изтребители втора ръка.

България ще разчита и на партньорите в НАТО да продължат да помагат за охраната на българското въздушно пространство. До края на месеца у нас са четири изтребителя F-35 на Нидерландия, след като преди това в България бяха на разположение и испански машини Еurofighter.

Божилов потвърди, че Италия ще е рамкова държава на батальонната бойна група на НАТО, която се формира у нас. "Работим в направление тази бойна група да бъде усилена. Преговаряме с Италия да поеме тъй наречената роля на рамкова държава, тоест да предостави ключово необходими способности, както и персонал. Бойната група ще бъде укрепена докъм 1000-1500 военнослужещи, както са бойните групи във всички останали страни на източния фланг. Това е елемент на отбраната на НАТО и ние трябва да работим с други страни партньори да предоставят тази техника, която ни е необходима", каза военният заместник-министър.

Той съобщи, че Украйна вече е обявила сериозен интерес да ремонтира военна техника у нас, но не даде подробности. Зам.-министърът за пореден път каза, че България не изнася оръжия за Украйна, и опроверга информацията от миналата седмица, че български Су-25 са били пренесени на части до страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
От какво ще се отказваме бе ид.иот

От какво ще се отказваме бе ид.иот

31.05.2022 | 13:57

Мръсен продажник. Унищожавате България.

Отговори
3 2
Рип

Рип

31.05.2022 | 10:34

Няма флот,няма,армия,няма самолети...има 8,но на хартия от западните "приятели"...Има само голямо самочувствие ,но без покритие!

Отговори
8 3

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?