83

За броени часове: Шефските оставки в НЗОК вече са факт

Шефските оставки в НЗОК вече са факт. Това става само няколко часа след като ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за регламент при избора на държавните регулатори и рестарт на процедурата за избор на ново ръководство на Националната здравноосигурителна каса, а ДПС ги подкрепи.

Проф. Момчил Мавров ще подаде оставка като подуправител на НЗОК заедно с управителя Станимир Михайлов, съобщи "Фокус". По непотвърдена информация оставката му вече е написана и подписана, и заедно с тази на управителя ще бъде депозирана в деловодството на Народното събрание още днес.

Бойко Борисов и Христо Иванов заедно с Асен Василев си стиснаха ръцете и обявиха решението заедно пред медиите в парламента. Борисов обясни, че всички правят крачка назад.

"За избора на Здравната каса, на управителя, за случилото се вчера с неподкрепата за подуправителя: нашата логика на разсъждение ви я казах - когато и здравен министър, управител, финансов министър, това не е проблем, но всички решихме да направим крачка назад, да помолим да подадат оставка, и заедно с целия пакет регламент - как ще се избират оттук-нататък регулаторите, да спрем да се обвиняваме", коментира Борисов.

"С оглед на това, че беше опорочен изборът на ръководство на НЗОК, ще отправим молба към управителя на НЗОК Станимир Михайлов и подуправителя Момчил Мавров да направят крачка назад и да подадат оставки, без това да е свързано с укор към тях. Това означава оставка, за да можем да стартираме процедурата на чисто по този регламент", обясни и Христо Иванов.

Най-големият противник на избора на Мавров за подуправител вчера, Кирил Петков, обаче не беше на срещата и не участва в общото изявление.

Мавров е подуправител само от ден, след като бе избран със скандал между партньорите от некоалицията, тъй като от ПП-ДБ отказаха да го подкрепи заради доклад на службите в секретното деловодство, от който ставало ясно за негови нарушения. Разправията вчера подпали буквално пленарната зала, а Кирил Петков и Делян Пеевски заедно с Йордан Цонев от място водиха яростна словесна престрелка. От ПП-ДБ обвиниха опозицията, че е дала рамо с поведението си на избора, а тя пък им отвърна, че не могат да си поделят с ГЕРБ парите за здраве в размер на 8 милиарда. Ще делите на две, каза и днес в залата Гроздан Караджов от ИТН, тъй като управителят на Касата беше избор на ПП-ДБ, а подуправителят е номинация на ГЕРБ.

Решението на партньорите в управлението пък бе определено от соцлидерката Корнелия Нинова като "лицемерие".

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Поли

Поли

02.12.2023 | 07:38

Мавъра където се пробва, навсякъде става токсично, такива компрометирани личности не трябва да се назначават на високи и отговорни позиции .

Отговори
1 1
Токсична ти е шундата,Поли и празната кратуна.

Токсична ти е шундата,Поли и празната кратуна.

02.12.2023 | 09:57

Тръгнала Мара…да ръси злоби..

Отговори
1 0
Дядо Йоцо

Дядо Йоцо

01.12.2023 | 16:36

То бая пара има тука затова тея изедници се карат то били 8милиарда.

Отговори
10 1
vikka

vikka

01.12.2023 | 16:28

Най-продаваното лекарство за отслабване в света е вече и в България. Бързи резултати, подходящи за всеки, абсолютно безопасни, ще отслабнете без диета и спорт, резултатът е гарантиран, eто oфициaлния caйт:----- http://gg.gg/ketobg

Отговори
0 3

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?