46

ВСС пак отложи казуса "Гешев"

Висшият съдебен съвет (ВСС) не взе решение дали да освободи предсрочно от поста му главния прокурор Иван Гешев, въпреки че беше насрочил заседание, за да се произнесе по съществото на предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за това, съобщи правният сайт "Лекс".

Със 17 гласа "за" ВСС отложи дебата за 4 май. По същото време обаче Иван Гешев бе отишъл за кратко в правната комисия в парламента, където тече дебат на второ четене за закриването на специализираното правосъдие. 

Решението беше отложено, тъй като кадровиците приеха, че то трябва да бъде разгледано заедно с направеното още през лятото на 2021 г. предложение от предшественика на Йорданова проф. Янаки Стоилов за прекратяване на мандата на Гешев. По него обаче трябва да бъдат отстранени нередовности и ВСС даде на министъра на правосъдието 7-дневен срок за това.

Съдебният съвет ще се събере на 4 май, за да се произнесе по допустимостта на предложението на проф. Стоилов. Едва след това то ще бъде обединено с това на Надежда Йорданова и двете ще бъдат разгледани по същество.

Иначе близо час след началото на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) дебатът вместо за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев се превърна в дискусия на част от членовете на съдебния съвет от отпадането на кариерните бонуси, свързани със промените в закона и закриването на специализираното правосъдие.

Йорданова каза, че следващото решение, което се е взело да се насрочи пленум на ВСС на 4 май, за да разгледат редовността на предложението на министъра на правосъдието от юли 2021 г. 

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?