1553

Военният министър: Няма заплаха за България

Докладвах на премиера Димитър Главчев, че няма военна заплаха за територията на България. Не се налага въоръжените сили да бъдат приведени в някаква повишена степен на готовност. Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.

„Нека гражданите да живеят спокойно, да се трудят спокойно, до почиват спокойно. Следим ситуацията 24 часа преди началото на удара, по време на удара и имаме информация за резултатите от удара“, каза Запрянов.

Той се надява, че израелското правителство ще бъде мъдро и няма да се стигне до ескалация между Иран и Израел.

На въпрос какви са плановете за действие в случай на усложняване на ситуацията, Запрянов каза, че имаме всякакви планове. „Но както казах не се налага да вземем някакви специални мерки. Същата е ситуацията и за НАТО. ПВО системите работят в планов режим“, добави той.

Запрянов съобщи, че от утре войските ще провеждат планова подготовка така, както е планирано.

На въпроса на БГНЕС с колко дрона разполагаме и планира ли се купуването на дронове, Запрянов отговори: „Има такъв проект за дронове в програмата за инвестиции до 2032 г. Като я приеме парламентът, ще видите“. Служебният министър на отбраната отказа да отговори с колко дрона разполага българската армия. 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?