2374

Военният министър: Ако не ремонтираме МиГ-29, чужда държава поема охраната над България

Има голяма вероятност да спрем да носим бойното си дежурство над страната. Това каза на брифинг министърът на отбраната Димитър Стоянов.

"Ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети, ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни", заяви военният министър.

Той подчерта, че е била изготвена програма за модернизиране на Българската армия, включваща 13 проекта. 

"Тя не беше внесена в Комисия по отбрана и не беше разгледана от Народното събрание. След 3 години, период в който загубихме 10 млн. долара, да сключим договор с Федералния резерв на Ню Йорк и да открием сметка, по която да се внасят всички финансови средства за всички международни договори със САЩ", поясни Стоянов, цитиран от "Фокус".

По думите му във Военноморските сили са били сключени 3 договора, осигуряващи доставка на въоръжение за новите многофункционални патрулиращи кораби. Отчете, че във ВВС е подписан договор за втори транш F-16.

За двата двигателя за МиГ-29, Стоянов обясни, че имаме предоставени от Полша, като единият е приет без забележки, а другият има нужда от допълнителни поправки. България очаква оферти за бойни самолети от три страни.

"Към момента МО няма повече конкретика за конкретни числа. Самолетите, за които са изпратени запитвания и съответните страни: F-16 блок 32 от Израел, Грипени от Швеция, Мираж 2005 от Франция", конкретизира военният министър.


 
 
 
 
 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
из музыкального театра

из музыкального театра

06.02.2023 | 21:25

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се присъедини към екипажа на фронтовия бомбардировач Су-24 и взе лично участие в атаката на позициите на украинските военни в района на Бахмут. За това свидетелства както появилата се по-рано информация, така и публикуваните от основателя на ЧВК Вагнер видеозаписи, запечатали момента след ударите. На видеозаписите, публикувани от Пригожин, се вижда, че той наистина е начело на фронтов бомбардировач, но няма визуално потвърждение, че става въпрос за Бахмут. "Бомбардираме здраво. Утре се качвам на МиГ-29, ако имаш желание, ще се срещнем в небето. Ако победите, вземете Бахмут (Артьомовск). Ако не, отиваме в Днепър", каза Пригожин в обръщение към Зеленски. Трябва да се отбележи, че ЧВК "Вагнер" активно използва бойна авиация за нанасяне на удари по позиции на украински войски и чуждестранни наемници, към днешна дата е известно, че хората на Пригожин разполагат с щурмови самолети Су-25, изтребители Су-24 и МиГ-29.

Отговори
4 2
Угрижен Шапкар Съветофил

Угрижен Шапкар Съветофил

06.02.2023 | 16:14

Горкият военен министър как се е притеснил за трудната задача. Да пита словашкия си колега как хем да се отърве от ненужни железа, хем да получи нормално въоръжение без пари, хем да помогне. Словашките фуражки били пропускали повече въздух навремето.

Отговори
4 1
Ахмаково

Ахмаково

06.02.2023 | 12:24

Като прост copocoид питам: С репатрак ли ще ги дарявате или на Али-то с каруцата !?

Отговори
4 12
Не е трудно да се сетиш какво да се направи

Не е трудно да се сетиш какво да се направи

06.02.2023 | 12:22

Ами вземете ги дайте на Украйна в замяна за F-16! Като военен министър трябваше и невъзможното да направи за да се случи това. Изпускаме златна възможност да се сдобием с нещо, което ще можем да поддържаме, вместо да приземяваме авиацията.

Отговори
14 3
Само че...

Само че...

06.02.2023 | 16:11

Да де, но как? Как да го направиш като си назначен военен министър от Русия, разпределен в кабинет в България. За кого да мислиш по-напред? За своите или за местните?

Отговори
4 2
Дии

Дии

06.02.2023 | 12:21

И кой и къде ще ги ремонтираме? По добре да ги дадем на украинците а на нас да ни дадат по нови и модерни самолети. Сегашното положение е пълна загуба. Ще си останем с купчина старо желязо, нито ще можем да го ремонтираме нито някой ще иска да го купи. Държави с позиция срещу Русийката успяха да си модернизират оръжията , като си подариха старите на Украйна. Обаче в България заради зеления чорап и руската колона ще го бракуваме и тогава ще платим за ново оръжие.

Отговори
19 5
САДОВО

САДОВО

06.02.2023 | 12:15

Какво ще ремонтирате?? ДАРЕТЕ ги на Украйна - хората да си защитят децата от кремълските изроди!!!

Отговори
18 6

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?