3906

Властта се отчете: Какво свърши кабинетът „Денков“ за 9 месеца ВИДЕО

Премиерът в оставка акад. Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел и министрите в оставка се събраха в Министерския съвет, за да направят отчет на работата на правителството за първите 9 месеца. 

Още в началото Денков отправи поздрав към всички дами по случай Осми март – Международния ден на жената. „Уважаваме ви и ви обичаме“, посочи той и продължи към равносметката на кабинета. 

"Това е едно от правителствата, което регулярно даваше отчет какво прави и ако има забавяне, какви са причините за това", посочи Денков и пусна 10-минутен кратък филм за всичко направено до момента. 

Министерският съвет е одобрил над 600 решения, инфлацията е на най-ниското си ниво в последните 2 години и продължава да се забавя, втори сме по ръст на заплатите в ЕС, сочи отчетът.

"Имаме зелена светлина за магистрала "Струма"; имаме 30 км построени магистрални пътища и през следващите 9 месеца очакваме още между 60 и 90 км; имаме решение срещу унищожаването на дюните; бележките при учениците, дигиталната раница и е-ресурси за ученици, учители и родители; борбата с корупция и надценките при млечните продукти; финансиране на млади шампиони в спорта; след прекратяването на пристанище „Росенец” Министерството на транспорта трябваше в много кратки срокове да поеме контрола, с което се справи успешно, за което им благодаря; Министерство на енергетиката навакса с огромно изоставяне по отношение на Териториалните планове за енергиен преход и успя да осигури 2,3 млрд. лева за трите ключови региона в този преход, а част от парите вече са преведени авансово; Министерството на икономиката успя да върне десетки милиони лева предплатени по нереализирани инхаус поръчки на ДКК. Управленската програма продължава и през следващите девет месеца. Ние се намиране в средата на нейното изпълнение", допълни към отчета накратко акад. Денков. 

"Има и задачи, по които има забавяне", призна Денков. Все още очакваме второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост. МФ е свършило своята работа, чакаме парламента да приеме пътната карта за прозрачност и неутралност, закона за личния фалит, допълни той. Има забавяне и по проекта за Национална детска болница. Обжалвания не позволяват старт на строежа за магистрала „Черно море“.

Той обясни, че на фона на всичко това кабинетът постоянно е трябвало да се справя с остра критика, саботаж, напрежение, дезинформация и хибридни атаки, но те са успели са устоят на натиска. 

"Независимо от изненадите, с които се срещахме и често умишлени саботажи, в момента са изпълнени около 56% от мерките по управленската програма", каза още Денков.


"Преди 9 месеца направихме труден и важен избор, партиите, подкрепящи правителството, стопиха противоречията, подкрепиха кабинет, изглеждащ невъзможен в очите на мнозина, демонстрираха далновидност и отговорност". Това заяви от своя страна вицепремиерът в оставка Мария Габриел и благодари на акад. Денков за чудесната съвместна работа и за конструктивния тон.

"Управленската ни програма е направена, за да отговорим на очакванията на хората, знаем силните страни и ограниченията на всяко министерство, а моите очаквания са за ускорен напредък по набелязаните приоритети", добави Габриел.

"Като вицепремиер координирам дейността на 4 агенции, 9 съвета. Напредъкът в борбата с трафика на хора и превенцията от домашното насилие са двете теми, по които много усърдно се работи. Водещо беше отстояването на националните приоритети във външен план. Като правителство ясно и предвидимо подкрепяме Украйна, това беше един от водещите приоритети. Шенген е важна стъпка напред, допълни тя. България се превърна в предвидим партньор в рамките на ЕС и НАТО. За нас стратегическата важност на Черно море и Западните Балкани присъства неизменно във всеки формат, в който сме. МВнР има 89 мерки, от които 61 са изпълнени, по останалите са започнали изпълненията. Важно е България най-после да приеме първата външнополитическа стратегия в своята история. Продължават усилията, свързани с бранд „България", посочи Мария Габриел.

Останалите министри в оставка в кабинета също очертаха направеното до момента и основните приоритети занапред. 


Двата стратегически приоритета пред България и Министерство на финансите са ясни – влизане в Еврозоната през 2025 година и продължаване на политиката, стъпваща върху растеж на доходите и подпомагане на бизнеса, заяви министърът на финансите в оставка Асен Василев.

Той съобщи, че НЗОК е приела мярка, която ще позволи да се намалят значително плащания за ключови лекарства, използвани главно от възрастни хора.

Василев отбеляза транспортната свързаност между Гърция, България и Румъния и очакването на междуправителсвета спогодба за сътрудничество. Това ще задълбочи връзките ни с Гърция, добави Василев.


Военният министър в оставка Тодор Тагарев заяви, че неговият основен приоритет е адаптирането на българските въоръжени сили и системата за управление към рязко влошената среда за сигурност и създаване на условия за ефективно изпълнение на плановене на НАТО за възпиране и отбрана на Източния фланг. 

"Оказването на помощ за Украйна остава безспорен приоритет на кабинета, подкрепен от Народното събрание. До момента сме осигурили над 7000 тона материални средства, в това число милиони боеприпаси, както и над 140 машини, които пътуват към Украйна. Работим активно за определяне на допълнителни възможности за предоставяне на въоръжение на Украйна и получаване на финансови компенсации", допълни Тагарев. 

"При подкрепа от парламента моята амбиция е да се фокусирам върху подобряване на социалния статус на хората в отбраната и подобряване на условията за обучение и подготовка, така че да се повиши престижът на военна професия и тя да стане привлекателна за повече млади хора, ще работя за повишате на способността на отбранителната индустрия и интегрирането й в европейската и евроатлантическа индустриална база, което ще донесе трайни икономически ползи и работни места", посочи още военният министър в оставка. 

 
Министърът на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов също очерта ключовите приоритети за следващия период на управление. 

На първо място това е борбата с нелегалната миграция. Когато приехме ръководството през юни 2023 година бяхме поставени в тежка ситуация по линия на нелегалната миграция – с 50% ръст на опитите за нелегално преминаване на българските граници. В резултат на предприетите мерки постигнахме сериозни резултати. От септември 2023 година отбелязваме трайна тенденция за намаляване на миграционния натиск към България. Нашата цел е да задържим тези резултати и по възможност да ги надградим“, посочи Стоянов. 

Другата приоритетна линия на работа е справяне с пътния травматизъм. „Мерките, които набелязахме и които в момента изпълняваме, те ще дадат своя резултат не от днес за утре, а ще го дадат след няколко месеца. Резултатът вече е налице. От 1 юни 2023 година до 5 март 2024 година имаме 35 по-малко жертви по българските пътища“, добави вътрешният министър. 

По думите му ще бъдат направен и  няколко реформи в структурите на МВР предимно в административните дирекции. 

Приоритетно ще продължи и обучението на кадрите на всички нива. „До този момент този процес е бил изключително неглижиран. Обучение е имало предимно на входа на системата, но не и впоследствие. Този процес следва да бъде продължителен и системен“, заключи Калин Стоянов.


Здравеопазването е една тежка система, в която промените изискват време и резултатите се очакват не веднага, а след известен период, това заяви здравният министър в оставка проф. Христо Хинков. 

"Това, което ще бъде водещ приоритет докрая на тази година ще бъде изграждането на национална детска болница, като сроковете са предвидени в Плана, има вече и необходимата договероност с Европейската инвестиционна банка. Другият голям приоритет е осъвършенстването на трансплантационния модел в страната, ние сме рекордьори в донорски ситуации", каза Хинков.

"Краткосрочните мерки, които директно са насочени към хората, са свързани с продължването на дигитализацията, разширяване на възможностите на гражданите и достъп до тяхното досие, както и разширяване на възможностите на е-система за проследяване на лекарствата, така че да се ограничи максимално този периодичен недостиг на лекарства. Намаляване на доплащанията с увеличаване на реимбурсирането", допълни здравният министър в оставка. 

 
„Показахме, че имаме визия за бъдещето. Тази визия за бъдещето е въплътена в промените за Конституцията – България да бъде европейска правова държава“. Това заяви министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов.

Като приоритет министърът отбеляза реализирането на практика на промените в Конституцията, изготвяне на нов Закон за съдебната власт, който вече е обявен за предварително обществено обсъждане. Атанас Славов добави, че проектът ще бъде консултиран с парламентарните групи и професионалните общности.

Като ключов приоритет министър Славов посочи и приемане за първи път на Закон за лобизма и лобистката дейности: „С такъв закон ще се дадат гаранции, че законодателният процес, вземането на решения - защитава публичните интереси, а не някои частни интереси".

Министърът на правосъдието определи за приоритет и активното включване на България в международните дейности, свързани с възстановяване на справедливостта в Украйна, с „ефективното разследване на военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, които се извършват в Украйна“.

По думите му това може да се случи с участие на български прокурори и следователи в тези процеси, чрез участие в съвместните екипи за разследване под юрисдикцията на Евроджъст. Също така и чрез изменения в Наказателния кодекс, като се въведат актуалните стандарти за военни престъпления и престъпленията срещу мира и човечеството.


Министърът на земеделието и храните в оставка Кирил Вътев изтъкна три основни фокуса в работата на неговия екип по време на отчета за свършеното от правителството за деветте месеца. Като първи основен акцент Вътев посочи законодателните промени в подкрепа на местните производители – както български, така и местни по места, за да може повече български продукти да достигат до трапезата на потребителите.

На второ място аграрният министър в оставка постави укрепване и повишаване на лабораторния капацитет за контрол на качеството и безопасността на храните.

Като последна точка Вътев насочи вниманието към възстановяването и модернизацията на хидромелиоративните системи на България. "Възстановяваме и административния такъв капацитет, който беше сведен до нула", подчерта той, припомняйки, че в момента тече рехабилитацията на 24 ключови канала за напояване.


От 1 януари 2025 г. всички българи с увреждания ще могат автоматично да получат своята годишна винетка, без да подават заявление. Това каза министърът на електронното управление в оставка Александър Йоловски. „Майките няма да е необходимо да подават заявление за получаване на еднократната помощ за раждане на дете, нито родителите, които записват своите ученици в първи или осми клас например“, добави Йоловски.

Това е реалното приложение на т.нар. проактивни услуги. Нещо, което е изключителна трудност за въвеждане в България през последните 22 години, каза министърът.

Вторият голям приоритет за следващите месеци е централизацията на обществените поръчки в областта на електронното управление и информационните и комуникационни технологии, така че да се сложи край на секретните обществени поръчки, всички те да бъдат само открити процедури с критерии на възлагане – най-ниска цена, коментира Йоловски.

Според него по този начин държавата ще направи много сериозни икономии на финансов ресурс, които могат да бъдат насочени към повишаване на киберсигурността на държавната администрация.


Основната цел пред екипа на Министерството на енергетиката е достъпна, сигурна и устойчива енергия за гражданите на България за техния по-добър живот. Това каза министърът на енергетиката в оставка Румен Радев. "В рамките на тази важна цел ние се водихме и изпълнявахме решенията си през изминалия 9-месечен период", добави енергийният министър в оставка. В следващия 9-месечен период Радев формулира няколко основни задачи. Първата е да се завърши стратегията за устойчиво енергийно развитие на България до 2030 година с хоризонт 2050 година. "Това става в синхрон с Интегрирания план Енергетика - Климат", заяви министърът. Той добави, че втората задача е да се продължи активно с реформата по либерализация на пазара на електроенергия на едро - внимателно, но и с ясното разбиране за последователност. Третата основна задача е да се запази решителността и импулсът, който е създаден в разработването на новите ядрени мощности пред страната ни, новите балансиращи хидроенергийни мощности, както и развитието на преносната инфраструктура.

"Това са големите стратегически проекти на България", завърши министърът на енергетиката в оставка Румен Радев.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
29 коментара
Бившата ПР-ка на ПП си изпусна нервите: Това изявление е толкова вулга

Бившата ПР-ка на ПП си изпусна нервите: Това изявление е толкова вулга

08.03.2024 | 21:10

Бившата ПР-ка на ПП си изпусна нервите: Това изявление е толкова вулгарно, колко и е един политик с 6% одобрение и над 79 неодобрение https://demokrat.bg/archives/36248

Отговори
5 0
Хинков раздал бонуси за над 75 000 лева на няколко души в здравното ми

Хинков раздал бонуси за над 75 000 лева на няколко души в здравното ми

08.03.2024 | 21:02

Хинков раздал бонуси за над 75 000 лева на няколко души в здравното министерство https://demokrat.bg/archives/39059

Отговори
0 4
oliver

oliver

08.03.2024 | 21:00

Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим:---- https://use.my/man

Отговори
0 5
Министър в оставка: Андрей Цеков реши да уволни почти целия съвет на д

Министър в оставка: Андрей Цеков реши да уволни почти целия съвет на д

08.03.2024 | 20:59

Министър в оставка: Андрей Цеков реши да уволни почти целия съвет на директорите на „Автомагистрали“ https://demokrat.bg/archives/39061

Отговори
0 4
Красен Кралев подпали мрежата: Това се оказа поредната бюджетна измама

Красен Кралев подпали мрежата: Това се оказа поредната бюджетна измама

08.03.2024 | 20:56

Красен Кралев подпали мрежата: Това се оказа поредната бюджетна измама на шарлатаните https://demokrat.bg/archives/39087

Отговори
4 0
Смях в мрежата! Просто Киро: Не може така семейно във властта и регула

Смях в мрежата! Просто Киро: Не може така семейно във властта и регула

08.03.2024 | 20:54

Смях в мрежата! Просто Киро: Не може така семейно във властта и регулаторите, трябва мурмурандум https://demokrat.bg/archives/39095

Отговори
4 0
Обявиха в ефир как ПП са се простреляли в крака с ход

Обявиха в ефир как ПП са се простреляли в крака с ход

08.03.2024 | 20:34

https://demokrat.bg/archives/39073

Отговори
4 0
Мрежата ври: Откакто прочетох това, не мога да спра да се хиля. Истинс

Мрежата ври: Откакто прочетох това, не мога да спра да се хиля. Истинс

08.03.2024 | 20:31

Мрежата ври: Откакто прочетох това, не мога да спра да се хиля. Истински кръгъл ид’иот в най-синтезиран възможен вид https://demokrat.bg/archives/39071

Отговори
4 0
Делян Добрев показа как се лъже в промяната: Иска ми се този ,,гений“

Делян Добрев показа как се лъже в промяната: Иска ми се този ,,гений“

08.03.2024 | 20:29

Делян Добрев показа как се лъже в промяната: Иска ми се този ,,гений“ да си остане министър, за да си изсърба попарата https://demokrat.bg/archives/39053

Отговори
4 0
празни приказки

празни приказки

08.03.2024 | 20:27

Всичко е въздух под налягане. Ние продължаваме да сме най-бедната страна в Европа, с най-ниска продължителност на живота, с много висока детска смъртност. Мъжете живеят средно 68.1 години (Евростад за 2023г.), а се пенсионират с 40г. трудов стаж на 65 г. Съдебната система е оплетена от мафиотски мрежи и зависимости, образованието и здравеопазването са на все по-ниско ниво.

Отговори
2 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?