4020

Властта пак не се справи: Здравната стратегия за 100 млрд. лева ще бъде преработена

Държавата отново ще преработва проекта на Национална здравна стратегия, която трябва да действа до 2030 година. Този път освен експерти от ресорното министерство, ще участват депутати от здравната комисия и медицински специалисти. Решението беше гласувано на днешното заседание на комисията, съобщава БНР.

Написаният и вече връщан за преработване стратегически документ е в обем от над 100 страници и предвижда до 2030 година да бъдат похарчени 100 милиарда лева за подобряване на здравето на населението. Последната му редакция предизвика критики от страна на много от експертните медицински съвети. Не успя да събере и подкрепа от депутатите в здравната комисия. Маргарита Генчева от "Възраждане" посочи липсващи моменти:

"Премахването или изцяло преработването на системата на клиничните пътеки. Всички са единодушни, че тази система в момента не работи"

Според Александър Симидчиев от ПП-ДБ документът трябва да е по-компактен и по-четим:

"Една стратегия не може да бъде формулирана в повече от 10-15 страници. Всичко останало влиза в ниво на детайл, който не е стратегически и веднага отваря вратата на "ама защо нямаме и това".

Като проблемни моменти в проекта бяха посочени възможността Здравната каса да избира с кои лечебни заведения да сключва договори и преходът към генерично заместване в лекарствената политика.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?