71

Висш американски чиновник обясни защо ни налагат санкции по Магнитски

Налаганите санкции по глобалния закон „Магнитски“ имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Това заяви в интервю за БНР Джеймс О’Брайън - ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента Джо Байдън.

След срещите си с президента Румен Радев и представители на служебното правителство О’Брайън сподели, че в страната има разбиране за важността от провеждане на реформи в областта на корупцията, но са необходими и реални действия в тази посока.

 „Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме, не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор и т.н. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони“, заяви Джеймс О‘Брайън. Така че това, което бихме искали да видим, е ясен ангажимент от страна на всички партии да въведат реформата и да я гласуват като приоритетен въпрос в новия парламент.

Той заяви още: Санкциите нямат за цел да подкопават или да заобикалят българските институции. Те не атакуват никоя политическа партия. Те се отнасят до отделни лица, които създадоха паралелна система, която отклони много пари от хората в България и възпрепятства особено реформирането на българската енергийна система. И сега е време да се продължи по по-добър начин. Смятаме, че съдебната реформа е най-важната нова стъпка в антикорупционната реформа, която описах.

На въпроса дали ще има още имена, Джеймс О‘Брайън отговори: Няма да спекулирам на тази тема. Важното е, че това има за цел да мотивира реформата. Обявяваме ги, когато имаме доказателства за тях. Не е така, сякаш имаме предварителен списък. Не разполагам с огромен шкаф, пълен с имена, от който да вадя едно или друго име, когато си поискаме. Работим по доказателства, но идеята е, че трябва да има реформа, за да може България да предотвратява тези дейности, да ги разследва и да ги наказва, когато се случат. И това е нещото, което най-много искаме да видим занапред.

Смисълът на санкциите е да отстояват стандартите, върху които е изградена системата ни - финансова система и имиграционна система, основани на правила. Обичаме да правим тези неща с нашите приятели и партньори. Така че присъединяването на Обединеното кралство към нас е от голяма полза. Дали вреди на санкционираните индивиди?! Това не е целта. Но, да бъдеш лишен от възможността да търгуваш в долари или лири или да нямаш достъп до финансови и застрахователни услуги, базирани в Лондон, може да бъде сериозно неудобство. Целта е да защитим нашата система и в крайна сметка да помогнем и на България да се защити, каза Джеймс О‘Брайън

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Тоя О’Брайън и Херо Мустафа да си обират крушите най-после от България

Тоя О’Брайън и Херо Мустафа да си обират крушите най-после от България

18.02.2023 | 08:45

Какво са ни се натресли тук и само се бъркат в нашата политика!Да си командват у тях си в различните щати,дето ги имат.Ние да не сме им колония,че ни дават наклон постоянно какво да става и какво не?!Аман от натрапници!

Отговори
4 0
ДъБъ дебил

ДъБъ дебил

14.02.2023 | 22:09

обеснява, като господар на папуаси!

Отговори
5 2
чиновник

чиновник

14.02.2023 | 14:55

Вашите санкции може да си ги наврете където и гокато искате - първо си оправете вашата кочина,където подкупите са ежедневие,а убийствата и грабежите повече от всякъде другаде!

Отговори
5 2

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?