71

Виктория Василева за оттеглянето си от НС: Слязохме на много ниско ниво

"Решението да напусна Народното събрание е най-трудното в живота ми. Обмислях го дълго, много преди ИТН да оттегли своите министри. Това не са решения, които трябва да бъдат взимани под въздействието на емоции, защото водят до сериозни последствия. Не исках да изглежда безотговорно, че зарязвам всичко изградено". 

Това заяви в "Тази сутрин" по bTV депутатката Виктория Василева, която се оттегли по свое желание от парламента.

"Моите илюзии започнаха, когато започнах да приемам желаното за реално. ИТН е част от тази илюзия, но не я създаде. Вичко, което се случи в НС, ме обърка каква е посоката и кой е пътят.

Василева е изненадана защо такава стъпка предизвика толкова голям интерес. "Обяснявам си го с това, че не се случва често. Но нали знаете, че като се кандидатирате за избори, подписвате декларация, че сте съгласен да бъдете издигнат. Няма нищо по-естествено от това да кажеш, че се оттегляш и вече не искаш", заяви ексдепутатката от ИТН. И добави: "Надделя умората. Когато работиш в толкова напрегната среда и си в коалиция с толкова различни като профил и идеология партии, за всяка стъпка полагаш в пъти повече усилие. Много по-лесно е да наложиш една идея силово, отколкото да търсиш съгласие. Дори за най-малката стъпка, в НС започнахме да полагаме усилия, които не съответстваха на толкова рутинно действие".

Василева отрече да е била на среща от отцепилите се от ИТН в апартамента на Кирил Петков. Виждала се с него веднъж много преди това. Разговорът е бил принципен и общ. 

На въпрока търсена ли е била  от ПП, Василева отвърна, че говори ежедневно с депутатите от партията.

В нейната не се опитали да я разубеждават, а само я питали дали е обмислила добре стъпката. Твърденията за трудна връзка с лидера и отношения като между господар и роб, Василева коментира така: "Не мога да кажа такова нещо. Когато съм проявила желание, съм можела да разговарям със Слави Трифонов. Две-три седмици преди решението ми се чухме по телефона. Винаги сме имали много оперативни разговори, свързани с работата".

Василева работи със Слави още от организирането на референдума. Но увери, че никога не е търсела похвала за усилията си. "Когато човек започне да се занимава с политика, трябва да инвеситра всичко от себе си, без да очаква да получи реципрочно. Защото политиката е дейност на убежденията, а не обикновена работа. В нея има много емоция. Пагубно е, когато емоцията вземе връх над разумните решения. Аз съм получавала подкрепа".

Дали има път обратно към момента ексдепутатката не се наема да каже категирочно. "Първото, което искам, е да се откъсна от окото на бурята. Защото, когато си в центрофугата, губиш представа за реалността", обясни тя.

Счита за школа престоя си в НС - още от времето, когато била най-младия депутат в СДС. "Това беше школа. Винаги правех аналогия между онзи и този парламент и това не е в полза на настоящия. Слязохме на много ниско ниво - говорим си за среща в апартаменти. Хората очакват да им решаваме проблемите, а не кой с кого се видял и какво казал", смята Василева.

"Дали ще има мост между ПП и ИТН,  зависи от тях. - добави тя. - Виждам известно изтрезняване във всички партии от доскорошната коалиция и да търсят съгласие повече от нещата, които ги разделят. Виждам шансове и се надявам да ги оползотворят добре".

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?