49

Вижте кой е най-влиятелният български евродепутат

Петър Витанов е сред най-влиятелните четирима евродепутати по въпросите на транспорта, сочи класацията на EUmatrix.eu. Той се нарежда и най-напред от всички български представители в Европейския парламент в глобалната класация. 

Анализът на EUmatrix.eu измерва влиянието, което членовете на Европейския парламент са упражнили върху политиката на Европейския съюз от началото на настоящия парламентарен мандат (юли 2019 г. – февруари 2024 г.). Класацията се основава на събирането на десетки хиляди факти и цифри от екип с над 15-годишен опит в измерването на политическото измерение на правенето на политики в ЕС.

При претеглянето на критериите организацията се консултира с широк кръг от практици. Изследването има за цел да помогне както на професионалистите, така и на гражданите да идентифицират водещите фигури, които оформят законодателството за над 440 милиона граждани.

В сектора на транспортните политики преди Петър Витанов са само Карима Дели (председател на TRAN и водещ законодател във всички области, включително относно шофьорските книжки), Мариан-Жан Маринеску (координатор на EPP TRAN и изключително активен законодател, включително по Механизма за свързване на Европа), Доминик Рике (сред най-добрите законодатели по трансевропейските мрежи). Петър Витанов, който е координатор на S&D в Комисията по транспорт и водещ законодател по разгръщането на инфраструктура за алтернативни горива, заема престижната четвърта позиция.

Ръководителят на делегацията на българските социалисти е първи мандат евродепутат и работи активно по няколко законодателства, сред които и тези, засягащи европейския транспорт. Той бе и в основата на приемането на предложения за законодателство, което да ограничи безрасъдното шофиране чрез нови строги правила, които да се прилагат в рамките на целия ЕС. 

В топ 3 на най-влиятелните евродепутати по отношение на цялостната им дейност от 2019 г. насам са: Роберта Метсола (председател на ЕП и ключов законодател за укрепване на демокрацията, свободата на медиите и плурализма в ЕС), Манфред Вебер (председател на ЕНП, най-голямата политическа група в парламента), Ираче Гарсия Перес (Председател на S&D).

Петър Витанов е на 38-а позиция от всичките 705 членове от 27 държави в общата класация и е най-напред от всички български представители, показва още проучването. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Абсолютно вярно

Абсолютно вярно

26.02.2024 | 15:33

На ЛЕВИЯТ тротоар - Витанов е в НАЙ-ЛЯВО

Отговори
4 0
Най-добрият български евродепутат то се знае

Най-добрият български евродепутат то се знае

26.02.2024 | 15:25

От социалистите Петър Витанов. Другите са продажници и бок луци

Отговори
1 4
ЗНАМ НАЙ БЕЗЛИЧНИЯ

ЗНАМ НАЙ БЕЗЛИЧНИЯ

26.02.2024 | 14:29

знам кой е най безличния който не си е на мястото това АНДРЕЙ СЛАБАКОВ!!!!

Отговори
6 0
НЮЗРУМ„ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят ГЕРБ“: Политолог обяви стр

НЮЗРУМ„ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят ГЕРБ“: Политолог обяви стр

26.02.2024 | 13:26

НЮЗРУМ„ПП-ДБ се опитаха публично да изнудят ГЕРБ“: Политолог обяви струва ли си рискът от избори 2 в 1 https://demokrat.bg/archives/38412

Отговори
2 8

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?