49

Вижте идеите на "Продължаваме промяната" за доходи, здраве и образование

"Продължаваме промяната" представи днес управленската и законодателната си програма. Тя е с хоризонт шест месеца, като дотогава трябва да се приемат промени в 40 закона, за да можем да се възползваме от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, посочи премиерът в оставка Кирил Петков.  Ето основните моменти в управленската програма:

За домакинствата

Ключово е въвеждането на две тарифи за ток, парно и вода. За това се говори от години, но все не се случва. Идеята е консумацията до определен праг да се тарифира на ниска, преференциална цена, а над него – на пазарна цена. Така бедните домакинства реално ще плащат тънки сметки за комунални услуги, ако успеят да влязат в лимита, а богаташите – по-големи. 

Още миналата година, когато министър на регионалното развитие беше Виолета Комитова, МРРБ лансира официално такъв подход, но само за потреблението на вода. Така може да се направи ясно разграничение между хората, които ползват питейна вода, за да се перат и мият и тези, които пълнят басейните си с нея, описаха тогава цветно експертите. 

Безплатни учебници за всички ученици

Проектопрограмата в социалната сфера включва увеличение на вдовишките добавки -  от 26,5% на 28%, като това да стане с бюджет 2023 г. „Продължаваме промяната“ предлага също безплатни учебници до 12 клас включително, повишаване на стипендиите за висше образование за ученици и студенти с нисък социално-икономически статус или високи постижения.

Минималната работна заплата няма да се определя „наизуст“

В документа на ПП е заложен нов метод за определяне на минималната работна заплата /МРЗ/. Всяка година тя е обект на люти пазарлъци в Тристранката, като логично синдикатите се борят за увеличение, а работодателите – за обективна формула  за определянето ѝ. Без да има допълнителни подробности, вероятно идеята е МРЗ да е процент от средната работна заплата. 

Еврото остава за 2024 г. 

В отделен текст е записано, че ще продължи оперативната работа по техническата подготовка на България за приемане на еврото на 1 януари 2024 г. Ще бъде изготвен анализ на последствията от въвеждането на валутата, който да е основа на мащабна разяснителна кампания. Припомняме, че страната ни има разписан Национален план за приемане на еврото, в който са описани основните стъпки, които банковата система, бизнесът и гражданите трябва да извървят. Там се предвиждаше само януари 2024 г да плащаме с две валути – и с лева, и с евро. 

Приоритет ще бъде и работата по присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Въздушната линейка тръгва до края на годината

За здравеопазването е предвидено до края на годината да се въведе в експлоатация първата въздушна линейка. Парите за този проект се очакват да дойдат от Националния план за възстановяване и устойчивост. В следващите шест месеца трябва да се одобри финалния план на националната детска болница, както и да се извърши промяна в софтуера на електронните рецепти, които да включват най-евтиния генеричен заместител и неговата цена.

Административни реформи

Предлага се изваждане на финансовото разузнаване от ДАНС и прехвърлянето му обратно към Министерството на финансите. Замисълът е дирекцията да се ангажира с борбата срещу изпирането на пари, придобити от незаконна дейност.

В сектор правосъдие е записано, че трябва да се проведе избор на нови членове на Висшия съдебен съвет и на Инспектората към ВСС, чиито мандати са изтекли или предстои да изтекат през 2022 г. Предлага се и въвеждането на единен държавен изпит за придобиване на юридическа квалификация, както и намаляване на нотариалните такси.

Люти глоби за замърсяване

Предвижда се да се удвоят глобите за лица и фирми, които замърсяват околната среда. Като не само за физическите нарушители, а и за отговорните контролни органи. 

Вижте законодателната програма тук

Вижте черновата на програмата за управление

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
30 коментара
Сем

Сем

06.07.2022 | 21:50

Изгонихте руснаците,появи се статия и ,че китайците са получили известие от Китай в срок от 48 часа да отпътуват от България! А тия огромни две страни бяха едни от големите инвеститори.И още и още ще бягат,заради вас-и вашите неадекватни действия!Световна банка обяви,че ще ставаме все по-бедни и по-бедни.А вие сте седнали да ни будалкате че ни чака светло бъдеще!Парите предварително са опоскани и откраднати,въвлякохте ни в огромни дългове,и кошмари.Вместо руснаци и китайци да отпътуват от тук,изчезнете вие.Нищо хубаво не ни чака с вас!!!!

Отговори
7 3
АааааааХ  CANADA

АааааааХ CANADA

06.07.2022 | 21:18

ТО И АЗ ИМАМ ИДЕИ ...,.НО...... ПАРИТЕ ГИ НЯМА.....-----++НАРОДНИТЕ

Отговори
4 1
Просто Киро

Просто Киро

06.07.2022 | 20:52

Вън от Пловдив подлого

Отговори
11 2
Коалиция ГЕРБ ДПС чалга възраждане

Коалиция ГЕРБ ДПС чалга възраждане

06.07.2022 | 19:24

Искаме си мутрата с джипката!

Отговори
8 18
Коалиция ГЕРБ ДПС чалга израждане

Коалиция ГЕРБ ДПС чалга израждане

06.07.2022 | 19:22

Искаме си мутрата и корупцията! Не щем образовани млади хора, които да ни направят бяла европейска държава!

Отговори
10 15
Лена курвата защо изгони дипломатите

Лена курвата защо изгони дипломатите

06.07.2022 | 19:11

Сега какво обещава да духа Асен вместо Киро. Тая смрад трябва да се изгони от България.

Отговори
19 11
Идеите ги видяхме вече

Идеите ги видяхме вече

06.07.2022 | 19:01

Милиардите оръжието и боеприпасите директно за Украйна за убиване на източно-европейци славяни. Гонене на руски дипломати без основания скъп бензин 3:50 и скъп ток и забрана за внасяне на същите от Русия. Народът не ви иска фашистките идеи. Българите не желаят фашистко правителство!

Отговори
13 11
С идеи не се пълни  хладилник

С идеи не се пълни хладилник

06.07.2022 | 18:49

Тоя целия вече го ядохме мръсници! Лена го лапа целия ама 14 бона месечно и пълнят хладилника.

Отговори
13 9
Чифут да ти обещае

Чифут да ти обещае

06.07.2022 | 18:45

Думата МОШЕник пройзлиза от чифутското име МОШЕ От там нататък ви оставям да си мислите за потонимимите синонимите пък ако сетите и за някой виц

Отговори
9 6
Майна

Майна

06.07.2022 | 18:34

Видяхме програмата ,, 3.50 лв за литър бензин , олио на 7 лв и хипер инфлация над 27% при СРЗ 1200 лв . Това ако не е социален геноцид здраве му кажи . Минималната зспката на тези цени трябва да е минимум 3000 лв а средната около 5000-6000 лв . Поне ПЕТ пъти минималната и средната трябва да се вдигнат за да може някак си да се преживява ! Ей тва да си го набият тъ-пите комунисти ченгета наричащи себе се бизнесмени и работодатели

Отговори
19 6

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?