2374

Вигенин: Споразумението за оръжията за Украйна е противоконституционно

„Споразумението за предоставяне на оръжия и боеприпаси на Украйна е противоконституционно.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и народен представител от „БСП за България“ Кристиан Вигенин от парламентарната трибуна.

„Така, както е формулирана алинея трета на член първи, оттук-нататък Министерски съвет на секретно заседание може да променя, допълва и предоставя ново въоръжение, без това да минава през Народното събрание“, посочи той и обясни, че според Конституцията военно-политически договори или такива с финансови ангажименти трябва да бъдат ратифицирани от българския парламент.

По неговите думи Народното събрание на практика абдикира от своите конституционни правомощия. „Няма никакви обективни причини списъците с въоръжение и боеприпаси, които сме напът като държава да предоставим на Украйна, да бъдат засекретени“, каза още Вигенин.

„Точно 10% от депутатите в Народното събрание са си направили труда да разберат сега като гласуват „за“, какви въоръжения пращаме на Украйна. Не ви ли е неудобно пред българските граждани по този начин да взимаме решения в Народното събрание?“, обърна се той към депутатите.

От парламентарната трибуна народният представител от „БСП за България“ попита коя е причината тези списъци да бъдат секретни, при положение че останалите страни, които подпомагат военно Украйна, дават гласност на това, което изпращат.

„Аз ви призовавам, първо, да вземем решение тези приложения да бъдат публикувани, което ще принуди министъра да разсекрети списъците, и второ, да отхвърлим тази ратификация, да върнем това споразумение за предоговаряне, така че да се преодолеят елементите на противоконституционност, да се върнем с един чист текст в зала и да направим така, че Народното събрание да не се отказва само от своите правомощия“, каза в заключение Кристиан Вигенин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
илия асенов

илия асенов

16.12.2022 | 17:16

тези мърляви комунисти да отидат да помагат на путин а не да лапат натовски пари

Отговори
4 1
сергей

сергей

16.12.2022 | 13:00

скоро ще бъда близо до тебе и пак ще си говорим тет-а -теДД!

Отговори
4 2
Dii

Dii

16.12.2022 | 12:19

Тавагишч Вагинин, вас БСП много ви боли че ще дадат оръжие което ще се използва срещу вашата Матушка. Сега за наказание ще ви спрат рублите.

Отговори
7 3
Костооф

Костооф

16.12.2022 | 14:35

Грънч, ходи си копай земята до стадиона на село!

Отговори
2 4
Добре!

Добре!

16.12.2022 | 11:46

А сега - садитесь! Опять двойка!

Отговори
8 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?