49

Вигенин: ПП не ни послуша за "Газпром", дано ни чуят сега

„Ние говорим за подновяване на преговорите с “Газпром“ още от правителството на Кирил Петков. Не бяхме послушани тогава, но се надяваме да бъдем послушани сега. Според нас никой доставчик не трябва да бъде изключван и ключовото е да се постигнат сигурни доставки на минимална цена.“ Това заяви заместник-председателят на БСП Кристиан Вигенин в ефира на NovaNews.

По думите му диверсификацията е важна, но не вижда проблем, ако недостигащите количества могат да бъдат гарантирани като сигурни доставки на минимална цена от “Газпром“, това да се случи. „Големи европейски икономики продължават да получават газ именно от Русия. Не виждаме никакви основания България да изпитва недостиг, хората да стоят на студено, а индустрията да затвори част от предприятията, с цената на криворазбрана геополитическа лоялност“, каза още социалистът.

„Аз съм убеден, че ако бяхме създали правителство с нашия мандат, едно от първите неща, които щеше да направи то, е да гарантира доставките“, посочи Кристиан Вигенин, като уточни, че сега отговорността е друга.

„БСП не е от партиите, които могат да бъдат притискани от когото и да е“, категоричен е социалистът и обясни: „Доста хора са се упражнявали на гърба на БСП, най-разнообразни леви формирования и платформи, но БСП остава единствената сериозна лява политическа формация. Ние, с участието си в управлението доказахаме, че лява политика, силно-социална политика, ориентирана към хората, е възможна. С тези резултати и амбицията да продължим тази политика, тръгваме към избори“, заяви Вигенин и допълни, че лявото трябва да се обединява на база на идеи, принципи и идеология и точно това ще предложи левицата в бъдеще.

Социалистът припомни решението на БСП да се яви на предстоящите избори под формата на коалиция “БСП за България“, но с две формации, които са формални и част от самата коалиция - “Екогласност“ и Политически клуб “Тракия“. Той уточни, че предстои да подпишат и поредица от споразумения за подкрепа с други формации, с които са работили в годините.

Вигенин обясни, че според Устава на БСП министрите се утвърждават от Националния съвет. „Ние не получихме такава информация нито от президента за своите намерения, нито от тримата министри. Смятаме, че по този начин е нарушен нашият Устав и от позицията, която приехме става ясно, че не предприемаме наказателни мерки, но те не представляват БСП и участват в лично качество. Чрез това действие индиректно президентската институция се намеси във вътрешнопартийните ни дела“, обясни зам.-председателят на БСП. 

По думите му служебният кабинет трябва да действа неутрално и обясни, че когато критикуваш директно лидери и партии, това по някакъв начин може да повлияе на изхода от изборите, а това не е ролята на служебното правителство.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
БСП

БСП

08.08.2022 | 13:36

Единствената несоросоядска партия, може би и Възраждане, ама тия са още запъртаци, кой ли знае, какви фашаги и от тях ще изкочат?

Отговори
0 1
Анализатор

Анализатор

08.08.2022 | 13:00

Много поздрави от сергейчо и петко от Пловдив!Чакат ви онова,вашето *клубче по полови интереси* в Софето!

Отговори
1 1
Ето пак:

Ето пак:

08.08.2022 | 11:57

Ако бяхме създали правителство с нашия мандат…Вигенин,кога ще преглътнете факта,че паднахте като правителство.Не ви щем,народът не ви искааа!!Ай стига сте плакали,а..си изчакайте изборите,премерете сили..и кой каквото хванал…това е.Ей,тая власт бе,алчни за кокъл!

Отговори
8 1

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?