1553

Вицепрезидентът: Парламентът да свика комисия за Сребреница

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира темата с резолюцията на ООН за геноцида в Сребреница и позицията на България. Тя не е сигурна, че е имало опит от страна на служебния премиер и външен министър Димитър Главчев да промени позицията на България. И смята, че има смисъл от извънредно заседание на парламента.

Вчера от служебното правителство заявиха, че България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница, а изтеклите документи са само част от работна кореспонденция.

"За мен най-чистият вариант е да бъде извикан министърът на външните работи на закрито заседание в парламентарната комисия по външна политика, тъй като има различни трактовки и да се види цялата кореспонденция с нашия представител в ООН, за да се избегнат всякакви съмнения, че България има двойни стандарти в своята външна политика.

Искаме да видим цялата комуникация, която е изпратена във Вашингтон, какви са били съображенията, аргументите и какво е било в крайна сметка последното решение, което е дошло от България", заяви Илияна Йотова.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?