46

Вежди Рашидов пред Мецола: България заслужава да влезе в Шенген

България трябва да бъде приета в Шенгенското пространство. Тя се доказала като надежден и предвидим партньор. Това заяви председателят на Народното събрание Вежди Рашидов по време на срещата си с председателя на Европарламента Роберта Мецола. Той е призовал и страната ни да не бъде разделяна от Румъния и Хърватия.

„България е изпълнила всичките си задължения и поставените пред нея изисквания за членство в Шенгенското пространство. Затова страната ни не заслужава повече да стои отстрани и е време да бъде приета в Шенген", заяви Рашидов. Той призова страната ни да не бъде разделяна от Хърватия и Румъния в общия им път към Шенгенското пространство.

„България се е доказала като предвидим и надежден член на ЕС и заслужава работата й да бъде оценена достойно", подчерта Рашидов. 

Той изрази благодарност към председателя на ЕП Роберта Мецола за последната резолюция, приета от Европейския парламент, с която за пореден път евродепутатите призоваха България, Румъния и Хърватия повече да не бъдат спирани и да бъдат приети в Шенгенското пространство. Той припомни, че страната ни пази по надежден начин българската граница, която е и външна за ЕС, и тези й действия са били оценени от Европейската комисия, предаде БТА.

На разговора председателят на Народното събрание припомни, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС темата за европейската интеграция на страните от Западните Балкани отново беше върната в дневния ред на Европа. Той заяви, че България е направила нужното за започването на преговорите за членство на Република Северна Македония в ЕС и подчерта, че е време и Република Северна Македония да изпълни своите задължения, свързани с общото ни европейско бъдеще.

В края на срещата Вежди Рашидов подчерта, че България е била сред първите държави, осъдили руската агресия в Украйна. Той информира председателя на ЕП, че само преди седмица българският парламент е приел решение за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна  и укрепване на отбранителните способности на България. Освен това страната ни полага грижи за много бежанци от Украйна, потърсили помощ у нас, добави председателят на Народното събрание.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Срам и позор !

Срам и позор !

22.11.2022 | 02:17

Рязания ЗАЩО е поставил украинското знаме ? От името на на българите ли прави тези своеволия? Този ВЕДНАГА да бъде махнат от поста председател на НС. Такава идиотщина няма никъде по света !

Отговори
5 2
Хайл

Хайл

21.11.2022 | 22:35

Каква работа има украинското знаме в "разговора" за България в шенген...СРАМ И ПОЗОР...ГЪЗОЛИЗНИЦИ

Отговори
7 3
Западняк

Западняк

21.11.2022 | 20:13

Тоя още не е разбрал заради какво не искат България в Шенген.

Отговори
9 2
Хайл

Хайл

21.11.2022 | 22:38

Дреме ти на грездея,че не ни искат.защо не попитаха народа ДАЛИ ИСКА ЕС??? България трябва час по-скоро да излезе от прокажения съюз

Отговори
5 4
Западняк

Западняк

22.11.2022 | 03:30

На какъв език е хайл. Фашистки? На тебе не тие ясно, че ако България излезе от ЕС ти ще умреш от глад и проказа. Кухи глави като тебе много, но проказата ще се погрижи за вас да изчезнете от този звят.

Отговори
3 3
Хайл

Хайл

22.11.2022 | 16:15

Ще умреш щото ръцете ти са в гъ3а наврени тъпако...ТРОВЯТ ТЕ С КИСЕЛО МЛЯКО ОТ СУХО МЛЯКО ОТ ЗАВОДА НА BASF Лудвигсбург,ядеш "прясно изпечен" ХЛЯБ В КОЙТО ЛИПСВА БРАШНО,ядеш пилета без вкус на 3 месечна възраст натъпкани с химикали и "сьомга" която е била жива преди 20 г,ама си едиот и се радваш като луд на шарено.глу+пако ако знаеш какво е "АВЕ" ЩЕ РАЗБЕРЕШ КАКВО Е "ХАЙЛ" АМА ЕДВА ЛИ....Яж си лидълските домати на клонка в черния петък...много прос си

Отговори
2 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?