2374

Василев: България праща "Газпром" в арбитражния съд

Страната ни е сезирала ЕК, започнало е антомонополно разследване срещу „Газпром” и страната ни ще заведе искове в арбитражния съд заради едностранното спиране на доставките на природен газ, съобщи вицепремиерът и финансов министър Асен Василев в предаването на Нова телевизия "Карай направо" тази вечер.  

Няма да има скок от 35% на цената на газа през месец май, съобщи още той. 

Той припомни, че на 5 май у нас се събира Координационен център на ЕС, който включва всички Балкански държави, Украйна, Турция, Азербайджан, Италия. На него ще се изработи обща стратегия как българската газопреносна система да захрани целия регион с над 20 куб. метра газ и как той да бъде на по-ниска цена.

Ако страната ни не договори нищо, най-лошият сценарий бил цената да се увеличи с 20%. Хранилището в Чирен ще започне да се пълни в средата на май, което било нормално след зимния сезон.

 „Винаги на края на отоплителния сезон пада до 10% и през лятото се запълва”, обясни вицепремиерът.

България си е платила на Русия за газа. „Направено е плащането за 50 милиона долара в „Газпромбанк”, но то беше върнато. Ще видим дали другите плащания ще ги приеме, или ще ги върне”, коментира Василев.

Василев отхвърли разпространявани твърдения (подобни внушения направи и Радев в сряда - бел. ред.), че някои държави си плащат газа в рубли и затова не са им спрели доставките.

"Няма държави, които заобикалят санкциите. Имаше такива хибридки, те бяха опровергани", подчерта той.

За евентуалното напускане на коалицията от БСП той беше лаконичен: "Тяхно право е да напуснат коалицията. Нека не гледаме Нероден Петко. Да видим как ще се развият събитията. Не възприемам позицията на БСП като извиване на ръцете. Това е съвсем нормално".

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
17 коментара
сем

сем

02.05.2022 | 12:21

Тоя глупак много на сериозно се взема!Че кой си ти бе,до-вчера никой не те познаваше??????Грабвай си парцалите,и беж да те няма! Забихте ни още по-дълбоко в дупката,от която няма вече излизане!То не бяха заеми,кредити и тем подобни,които не внуците,а и правнуците ще има да плащат!!!!

Отговори
1 1
Кокоревшвестер

Кокоревшвестер

01.05.2022 | 11:07

За разлика от нас, поляците са хитри. Бидейки адепти на войната с Русия, те цяла година тъпкаха хранилищата си с руски газ, за да осъмнат днес със 75 на сто запълнени складове. И ще запълват празнотите с реверс от Германия, която продължава да получава газ от Путин.

Отговори
3 1
Кокорчев

Кокорчев

01.05.2022 | 11:03

Хаосът помага и на самите управляващи. Русия врътна кранчето и сега ще купуваме незнайно какъв газ, през прекупвачи и посредници, на цени, от които свят ще ни се извие. И в истерията всички забравиха как току що дошлата "Промяна" позволи през януари и февруари т.г. да се изтъргуват количества евтин газ, вместо да се попълни хранилището "Чирен". Чийто капацитет в момента е запълнен само на 17 процента. Тоест - празно си е, защото има газ за около месец

Отговори
5 4
иZраждане

иZраждане

01.05.2022 | 10:12

Русороботе са налазили и тази статия. За тях е особена чест да са в поза партер и някой да ги "оправя". Това, че гаZпром изкуствено завиши цените на газа през зимата, а сега едностранно не спазва договора, подписан от тях е върховна наслада. Само, че като спряха газа не видях нещо апокалиптично да се случи. След месец пак нищо няма да се случи. Искам да ви видя и след 2 месеца, когато пак нищо няма да се случи. А до зимата целият ЕС ще е много по-добре подготвен. Ама матушка газа ще си вре някъде.

Отговори
6 9
Митко

Митко

01.05.2022 | 10:09

Нашия договор е в долари. Ние договор в рубли нямаме. Тия дето искат в рубли им пожелавам да им плащат заплатите и пенсиите в рубли, без да ги питат.

Отговори
7 9
БРАВО АСЕНЕ!

БРАВО АСЕНЕ!

01.05.2022 | 09:35

СЪДЕТЕ ГИ ДО ДУПКА! Има си ДОГОВОРИ - ДА ГИ СПАЗВАТ!

Отговори
10 11
стига чужди интереси

стига чужди интереси

01.05.2022 | 09:22

Оставка! Тези служители на чужди интереси сами признаха, че от месеци мислят да прекратят договора с Газпром. Сега, ще ни доставят газ от Япония и Корея?! Българския потребител това не го интересува - интересува го ЦЕНАТА! Най-бедна държава в Европа ще плаща отново най-скъпо! Както за 8-те непристигнали самолети! Оставка!

Отговори
11 8
Яяяя

Яяяя

01.05.2022 | 07:38

Асене, Асене...! Израза "На арменския поп" познат ли ти е? Е ,сега арменския поп е по-истински от всеки международен съд. Светът се разпадна на 24.02! Ако не го разбираш-разкарай се от властта! Ако го разбираш-пъкъла те чака!

Отговори
14 7
Дидо

Дидо

01.05.2022 | 06:02

Сякаш репортерите по нова тв са част от управлението, Кокорчо лъже за пореден път, но не му се задават неудобни въпроси. Търси в в интернет да видя да не би и Домусчиев да е по някое министерство както голегата му от Еконт.

Отговори
16 8
Добро утро

Добро утро

01.05.2022 | 05:57

на яростните комуняги! Внимавайте да не пукнете жлъчка и без друго не ви остава много.

Отговори
9 12
Възраждане

Възраждане

01.05.2022 | 08:11

Ние сме много. Защо ви е страх от избори? Нека се преброим и ще видим кой колко депутати ще има в парламента. БСП с тази двойствена политика няма да влезе, защото всички ще гласуват за нас.

Отговори
10 7
Митко

Митко

01.05.2022 | 10:10

и за какво се борите бе мУНЧО, ДА ПРЕВЪРНЕТЕ бЪЛГАРИЯ ВЪВ втора Беларус и вашия тиквеник в Лукашенко. Ще ви счупим ръчичките.

Отговори
6 6
иZраждане

иZраждане

01.05.2022 | 10:15

Хаха Палячовците от иZраждане били много. Една шепа хора сте, а ако на Копейкин и копейкинчетата му им спрат достъпа до фейсбук ще останете и по-малко, защото няма да има кой да ви каже какво да мислите.

Отговори
4 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?